Canonical CEO Mark Shuttleworth ging deze week in op de vraag wat nu eigenlijk de focus is van Ubuntu, de desktop of de server. Maar voor Shuttleworth was die vraag eigenlijk verkeerd gesteld. Het gaat hem namelijk niet om één van die gebieden. Het gaat erom “de voordelen van vrije software aan zoveel mogelijk mensen te leveren.”

Om dat te bereiken heeft Canonical zich in eerste instantie gericht op de desktop, omdat daar snel goede resultaten waren te behalen. Nu breidt het bedrijf de activiteiten steeds meer uit naar andere gebieden, zoals het bedrijfsleven en de mobiele markt.

Windows 7

Karmic Koala komt een week na Windows 7. Shuttleworth noemde het nieuwe besturingssysteem van Microsoft een “geloofwaardige release”. In ieder geval een substantiële verbetering ten opzichte van het verleden. Canonical stelt daar vandaag dus de nieuwe Ubuntu tegenover, met kortere boottijden, een verbeterd audio framework, verbeterde 3G verbinding, ext4 als default en veel verbetering op het gebied van drivers.

“Wat betreft printers gebruiken we hetzelfde subsysteem als Apple’s Mac, dus ik heb er vertrouwen in dat we daar het meeste wel hebben afgedekt”, zei Shuttleworth. En ook over de videokaarten en netwerkkaarten was hij positief. “Daar wordt een geweldige hoeveelheid energie in geïnvesteerd. Dat verhaal verbetert erg snel.” Jammer dat Ubuntu de iPhone nog niet kan ondersteunen, voegde hij daaraan toe.

Cloud infrastructuur

Ook de server-editie is belangrijk voor Canonical. Die komt nu met een complete cloud infrastructuur. In de vorige versie was Eucalyptus nog een technology preview. Het opzetten van een cloud was daarin nog redelijk omslachtig. Maar dat moet nu stukken verbeterd zijn. In de server-editie zit nu de Ubuntu Enterprise Cloud, waarmee je een privé-cloud op kunt zetten die is gebaseerd op dezelfde API’s als Amazon EC2. Vanaf vandaag zal deze versie ook op Amazon beschikbaar zijn.

Verder zit MySQL 5.1 in deze versie en de single sign-on tools hebben een upgrade gehad. De ondersteuning van Xen en KVM is verbeterd, doordat de ontwikkeling van de Linux-kernel ook bepaald niet stilstaat. En USB 3.0 wordt ondersteund, voor als er eenmaal apparaten gaan verschijnen die het gebruiken.

Bron: Techworld