Nu gebruikt Ubuntu de IEC standaard voor base-2 eenheden. Daarin staat KiB voor 1024 bytes, zoals iedere professional dat gewend is. Maar voor veel gebruikers is het verwarrend, omdat ze denken dat die k voor kilo staat, terwijl het hier om kibibytes gaat. Die verwarring wordt nog versterkt doordat Ubuntu, net als vrijwel alle andere leveranciers, gewoon KB weergeeft als het KiB bedoelt. De overstap naar de SI standaard moet deze verwarring in de toekomst voorkomen.

Eigenlijk had Ubuntu al in de komende versie over willen gaan. Maar omdat nog niet alle applicaties zover zijn is het uitgesteld tot de volgende versie.

Apple is al sinds Mac OS X 10.6 over op het base-10 systeem. Er zijn echter nog wel een aantal verwarrende moeilijkheden met de overstap. Zo berekenen fabrikanten van CD-ROM’s de grootte van hun drager nog wel in MIB’s, terwijl ze MB op de verpakking zetten. Ook de grootte van RAM geheugen wordt nog in base-2 gerekend, maar ook daarbij heeft men het toch over MB’s. Er staat bijvoorbeeld 512 MB op de verpakking, terwijl 512 MiB gelijk is aan 536,9 MB.

Bron: Techworld