Op de conferentie is bekend gemaakt dat de Ubuntu user space (en Bash shell) native kunnen draaien in Windows 10. Dustin Kirland van Canonical, benadrukt in een blogpost meerdere malen dat er geen enkele vorm van emulatie wordt gebruikt en dat bijna alle binaire pakketten van Ubuntu bit-voor-bit, checksum voor checksum direct kunnen draaien in Windows.

De Ubuntu-userspace binnen Windows is niet te vergelijken met projecten als Cygwin of een virtuele machine. Kirkland legt uit dat Cygwin gebruik maakt van open source utilities die speciaal zijn gehercompileerd om native in Windows te kunnen draaien. Ook de vraag of de Userspace binnen een container draait wordt negatief beantwoord. "Nee, het is ook geen container. Het zijn native Ubuntu binaries die direct binnen Windows draaien."

Je zou het meer kunnen zien als een "omgekeerde versie van Wine" een compatibiliteitslaag waarmee Windows programma's onder Linux gedraaid kan worden. Een team van ontwikkelaars is bezig geweest een systeem te schrijven dat Linux system calls realtime vertaalt naar Windows system calls. Microsoft noemt dat systeem het Windows subsysteem voor Linux. (En nee, het is niet open source).

Het belangrijkste dat Microsoft liet zien op de conferentie was toch wel het gebruik van Bash. Deze Unix shell is de meest gebruikte shell in GNU/Linux en is nu dus ook beschikbaar in Windows.


De grote vraag die bijna op iedereens tong ligt is toch wel: "Waarom!?" Waarom zou je Linux (willen) gebruiken onder Windows!?

Op de volgende pagina: En dit is de reden

Developers developers developers

Het grote antwoord op deze vraag is volgens Microsoft dus: ontwikkelaars. En niet zomaar ontwikkelaars, vooral ontwikkelaars die werken aan cross-platform applicaties en geen zin hebben om steeds te moeten wisselen van systeem om de boel te testen.

Als je Windows 10 wil gebruiken om cross-platform apps te maken met het "Ubuntu op Windows 10" project, hoef je alleen maar op start te klikken en bash in te typen en op enter te drukken. De shell wordt geladen vanaf de /bin/bash binary van Ubuntu en er verschijnt direct een Shell op je desktop.

Het project geeft gebruikers volledige toegang tot de userspace van Ubuntu waardoor gebruikers toegang hebben tot de duizenden packages die Ubuntu tot z'n beschikking heeft als apt, ssh, grep, emacs, ruby, tar, msql, gcc etc. Het is een zeer snelle, lichtgewicht-oplossing die niet veel vraagt van je computer. Ook met de overhead valt het mee. Net als Wine, neemt de Ubuntu userspace nauwelijks extra systeembronnen in beslag. Kirkland zegt een test gedaan te hebben met sysbench en de uitkomst was nagenoeg gelijk aan een native Ubuntu-installatie.

"De native beschikbaarheid van een volledige Ubuntu-omgeving op Windows, zonder virtualisatie of emulatie is een mijlpaal en een pad naar fascinerend, onbekend terrein," aldus Mark Shuttleworth, CEO van Canonical. "Toch staan wij achter Ubuntu voor Windows en adresseren wij de behoeftes van Windows-ontwikkelaars die Linux op deze nieuwe manier verder kunnen onderzoeken."

Ontwikkelaars kunnen .sh Bash-scripts schrijven in Windows en zelfs vim of emacs gebruiken om code te bewerken. Daarnaast kunnen ontwikkelaars hun code schrijven in Visual Studio en het resultaat pushen naar een cloud instance met Git, scp of rsync en andersom. Kirkland voegt daar nog aan toe dat de meeste van deze instances hoogstwaarschijnlijk Azure Ubuntu instances zullen zijn.

Op de volgende pagina: Haken en ogen

Hoewel iedereen in eerste instantie enthousiast is, is het wellicht nog iets te vroeg een gat in de lucht te spingen. Nog niet alle binaries werken naar behoren en sommige binaries starten helemaal nog niet. Dat is wellicht ook niet zo gek aangezien het project zich nog in een bètastadium bevindt. "Maar ze komen er wel," aldus Kirkland.

Verder is ook niet duidelijk of de Unity-interface van Ubuntu ooit het levenlicht zal zien op Windows. Of GNOME of KDE uiteindelijk kunnen werken onder Windows wordt in het midden gelaten. Gezien het doel van deze samenwerking waarschijnlijk niet. Deze is namelijk vooral gericht op ontwikkelaars.

De huidige versie van dit project gebruikt het subsysteem van Ubuntu 14.04 LTS maar deze wordt binnenkort vervangen door versie 16.04 LTS. Deze kan dan geïnstalleerd worden vanuit de Windows store.

De Linux-images vereisen minimaal Windows Build 14251 of nieuwer dus als je zo snel mogelijk met dit project aan de slag wil, zal je je moeten inschrijven voor het insider-programma van Microsoft. Voor de iets geduldigere onder ons kunnen wachten tot Service Pack 1 uit komt deze zomer, ook wel door Microsoft de "Windows 10 anniversary Update" genoemd.