Het bedrijfje van Mandrake Linux-oprichter Gaël Duval onthulde gisteren de gratis Ulteo Virtual Desktop. Het idee is dat Linux- en Windows-applicaties zijn geïntegreerd in één enkele desktop. Via het Ulteo-paneel kun je een willekeurige (Linux-) applicatie starten en die ziet er dan uit als iedere andere Windows-applicatie. De applicaties hebben allemaal toegang tot ‘Mijn documenten’ op Windows. Ook kan vanuit de Linux-applicaties worden geprint.

De software draait geen Xen of VMware maar is gebaseerd op coLinux dat het toestaat om op hetzelfde platform twee systemen naast elkaar te draaien. Hierdoor zouden applicaties die via de virtuele desktop worden gestart bijna even snel reageren als applicaties die rechtstreeks op de hardware zijn geïnstalleerd.

De Ulteo Virtual Desktop biedt onder andere Firefox, het Openoffice.org kantoorpakket, de Instant Messaging-software Kopete, Thunderbird en Enigmail voor het versleutelen van e-mail en KPdf voor het verwerken van PDF-documenten. De gratis te downloaden Ulteo Virtual Desktop is ook beschikbaar in het Nederlands. De desktop is getest voor Windows XP en 32-bit Vista.

AndLinux en Wine

Geheel nieuw is het idee overigens niet. Zo biedt het coLinux-gebaseerd andLinux een compleet Ubuntu-systeem dat naadloos kan draaien in Windows-omgevingen. Omgekeerd moet het met de Windows-applicatiepoorter Wine mogelijk zijn om Windows-applicaties in Unix-achtige omgevingen te draaien.

Bron: Techworld