“Maar die uitrol zal vooral geleidelijk zijn”, vertelt Rob Elsinga, Microsoft Nederland Business Group Lead Information Worker. “De meeste bedrijven zullen stap voor stap Unified Communications toepassen.” De volgende stap in telefonie-integratie, zo noemt Elsinga de lancering van Microsofts Unified Communications software. “De eerste generatie op dit gebied richtte zich bij Microsoft vooral op presence en instant messaging, via Microsoft Exchange Server. Nu integreren we in Microsoft Office Communication Server 2007 de functionaliteiten van VoIP en videoconferencing.”

Dit platform moet samen werken met het al langer bestaande Exchange server concept, dat vooral gebruikt wordt om mail, voice mail en agenda te integeren. MS Office Communicator is de nieuwe client die de Unified Communications infrastructuur moet beheren. Waar het heen moet gaan volgens Elsinga: “Straks klik je in willekeurig welke Office- of SAP-applicatie of een CRM-toepassing, op een presence-indicator. Wanneer wordt aangegeven dat iemand bereikbaar is, kun je op willekeurig welke manier contact opnemen. Via mail, via messaging, via telefoon of via videoconferencing.”

Het gaat bij de lancering zoals gezegd om uitbreiding van bestaande pakketten. VoIP- en videoconferencing functionaliteit is nieuw in Office Communications Server 2007. “Dat kun je zien als een eerste stap naar een volledige unified Communications omgeving. Een tweede stap zou de integratie met Exchange Server 2007 kunnen zijn. Een derde stap is bijvoorbeeld het aankoppelen van je bestaande telefonie infrastructuur.” Met Gates’ visie op mobiel werken in het achterhoofd kunnen ook mobiele apparaten werken met de UC-software van Microsoft. Elsinga: “Videoconferencing zal nog wat moeilijk zijn, omdat veel pda’s nog geen webcam hebben. Maar alle andere mogelijkheden zijn wel beschikbaar.”

De officiële lancering voor partners en gebruikers volgt in Nederland op 9 november. “Er zijn al pilots met bedrijven in Nederland geweest”, vertelt Elsinga. “Op deze wijze zijn er ook al veel kinderziektes uitgefilterd, waaronder ook eventuele problemen met de kwaliteit van beeld en geluid.” Wereldwijd wordt er bij de uitrol samengewerkt met tal van partners en leveranciers. “Daarnaast hebben we een aantal partners die al Exchange verkochten en daar nu het UC-portfolio aan toevoegen.” Verder is er veel belangstelling vanuit de telecomhoek van bedrijven die ook al hardware van bedrijven zoals Siemens en Avaya implementeren en daar nu de software van Microsoft aan willen toevoegen. Want, zo stelt Elsinga, Unified Communications wordt een softwaremarkt.

Bron: Techworld