De geboorte van UNIX is een definitiekwestie. In 1969 werd het eerste prototype van UNIX geprogrammeerd en dus werd het dit jaar 40. Maar in 1970 zag de eerste commerciële UNIX het levenslicht op een PDP-11/20 mainframe. Vervolgens werd UNIX in 1973 geherprogrammeerd in C, waardoor het OS naar andere hardware geport kon worden. Vanaf dat moment was de opmars van UNIX niet te stuiten. UNIX komt vandaag de dag in diverse smaken, zoals HP-UX, Solaris en AIX. Daarnaast zijn er de UNIX look-a-likes zoals Linux, de BSD varianten, en zelfs Apple's Mac OSX.

Dat het operating systeem nog steeds levend is en met zijn tijd mee gaat blijkt ook uit de omzet, UNIX systemen behalen nog steeds grotere omzetcijfers dan de producten van Microsoft.

Samen met de hardware

UNIX-systemen hebben betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan. Dat komt niet alleen door het OS, maar ook doordat het systeem vaak samen met de hardware komt. De combinatie van OS en hardware, samen met de ondersteuning van de leverancier, maken dat problemen snel en adequaat kunnen worden opgelost. Dit maakt UNIX tot één van de betrouwbaarste OS-en van vandaag. Dit is ook het grote verschil met Linux. Met Linux is de integratie met de hardware en de ondersteuning van de leverancier minder vanzelfsprekend dan bij UNIX-systemen. De prijs is er dan ook naar. Linux systemen kosten een fractie van wat men voor zijn grotere broer moet neerleggen.

Op IBM developers works staat een overzicht van de geschiedenis van UNIX. We zullen het IBM vergeven dat ze in het artikel natuurlijk hun eigen UNIX variant AIX de hemel in prijzen. Bron: Techworld