Door het gebruik fb.me wordt de gemiddelde laadtijd van een website verlengd met meer dan twee seconden. Veel andere url-verkorters voegen een halve seconde toe aan de gemiddelde laadtijd van een webpagina. Webmonitorbedrijf WatchMouse concludeert uit deze eigen onderzoeksresultaten dat het gebruik van korte url's het web significant vertraagt, en dus invloed heeft op de gebruikservaring. De snelste verkorters zijn van Google, namelijk goo.gl en youtu.be en de Microsoft verkorter binged.it.

Een gemiddelde laadtijd van een halve seconde is veel te lang voor het redirecten van een url, aldus Watchmouse. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat de meeste url-verkorters de DNS-servers niet optimaliseren voor internationaal gebruik. "Het kan bijvoorbeeld alleen al een halve seconde duren voordat het juiste ip-adres wordt gevonden dat nodig is voor het vertonen van een webpagina in een browser", staat te lezen op de blog van de dienst.

Downtime

Een gebruiker in de VS kan zo een stuk sneller browsen met een Amerikaanse url-verkorter dan gebruikers in een ander continent. Daarnaast zijn de pro-varianten van verkorters vaker langzamer dan de gratis versie. "Bit.ly pro mag dan meer opties bieden dan de gratis bit.ly, de betaalde versie is ook langzamer dan zijn gratis tegenhanger", aldus WatchMouse. Ook uptime is nog steeds een probleem, alleen de url-verkorter goo.gl van Google en Twitter's verkorter twt.tl scoren honderd procent in de test.

Naast eerder genoemde verkorters onderzocht Watchmouse onder andere tinyurl.com, is.gd, ow.ly, snurl.com en youtu.be en tr.im. Veruit de onbetrouwbaarste verkorter is snurl.com met iets meer dan 98 procent uptime, gevolgd door tr.im en tinyurl.com.