Versie 8.04 komt 24 april beschikbaar en zal gedurende drie jaar van updates worden voorzien op de desktop, terwijl de servereditie vijf jaar ondersteuning krijgt. Behalve de reguliere versie-updates naar bijvoorbeeld een 2.6.24.3-kernel of een Gnome-2.22-interface, hebben de bouwers veel aandacht voor ondersteuning in een zakelijke omgeving.

Beveiliging en rechtenbeheer

Zo ondersteunt de nieuwe distributie PolicyKit, een systeem om het beperkte rechtensysteem van Linux-systemen wat verder te verfijnen. Dat moet de beveiliging verhogen, omdat beheerapplicaties te starten zijn op de login van gewone gebruikers en het aanmelden als root steeds zeldzamer wordt.

Ook integratie met Active Directory wordt fors verbeterd nu Likewise Open wordt ondersteund. Deze software maakt het niet alleen flink eenvoudiger om desktops aan te melden bij de Microsoft-server, maar helpt Ubuntu Servers ook met het aansluiten op die omgeving en zelf Kerberos-tickets uit te geven.

Volgens de makers zal het dichttimmeren van machines met een firewall kinderlijk eenvoudig worden, omdat vanaf nu ufw wordt geleverd wat staat voor uncomplicated firewall. Daarnaast is ook het geheugen van machines beter beschermd en is het niet meer zomaar mogelijk de eerste 64K van het geheugen te beschrijven met een applicatie. Ook laadt het systeem applicaties op moeilijk te voorspellen plaatsen, waardoor het uitvoeren van hacks een stuk lastiger wordt.

Virtualisatie

Op het gebied van virtualisatie is KVM een standaard onderdeel van de kernel. Omdat de makers ook Virtio aan de kernel hebben toegevoegd, is het nu beter mogelijk om virtuele sessies een grotere doorvoersnelheid te geven. Wie data op afstand wil benaderen, kan met de nieuwe versie rekenen op standaard ondersteuning van iSCSI met behulp van een bootup parameter.

Voor liefhebbers organiseert de Nederlandse community op 17 mei een bijeenkomst in Amsterdam wat volgens de organisatoren de grootste party van een open-sourceproject in Nederland moet worden.

Bron: Techworld