Fedora 12 is geoptimaliseerd voor netbooks en heeft de Moblin desktop, maar ook voor andere computers is er veel verbeterd ten opzichte van de vorige versies. Heel erg duidelijk is dat yum-presto nu default is, waardoor de updates veel sneller gaan. Dat komt doordat alleen de veranderingen nog maar hoeven worden binnengehaald. Bovendien is er een andere compressiemethode gebruikt, wat ook weer winst oplevert.

Belangrijk voor beheerders is dat de virtualisatiemogelijkheden flink zijn verbeterd. Red Hat timmert tegenwoordig stevig aan de weg met KVM, en dat heeft zijn weerslag op Fedora. De prestaties zijn verbeterd, maar ook het beheer is makkelijker en de systeembronnen worden beter verdeeld. Er is een behoorlijke hoeveelheid tools beschikbaar in de vorm van virt-* commando’s.

Verder is het nu mogelijk om SELinux als een sandbox te gebruiken waarin je applicaties veilig kunt laten spelen. Belangrijk voor desktops is dat de webcamsupport beter is geworden, net als de ondersteuning voor mobiele breedband en BlueTooth audio-apparaten. Empathy in Fedora 12 ook videoconferencing. Het lijstje met verbeteringen gaat zo nog een tijdje verder, dus we zullen deze distributie echt zelf moeten gaan uitproberen voor we er echt over kunnen oordelen.

Bron: Techworld