De pokercomputer Cepheus heeft Texas Hold'em geperfectioneerd, aldus een wetenschappelijke publicatie. Van belang daarbij is dat het niet om No Limit gaat, waarbij spelers meer bewegingsvrijheid hebben om tegenstanders te bewerken. Cepheus speelt Limit Hold'em, dat meer op het mechanisme van het kaartspel is gestoeld.

Kapitaliseren op fouten

In tegenstelling tot schaken, is poker een spel met onvolledige informatie. Daarom is Cepheus volgens sommigen interessanter dan een schaakcomputer als Deep Blue, die berekeningen kan uitvoeren op basis van dezelfde informatie als de tegenstander heeft.

Maar de robot zou zich, volgens een speler die tegen Cepheus heeft gepokerd, niet vlot kunnen aanpassen. Pokerspeler en blogger Christoper Hall speelde tegen de robot en concludeert dat het aanvalsplan van Cepheus net als bij een menselijke speler bestaat uit het maken van de beste beslissing op basis van de beschikbare informatie en het kapitaliseren op de fouten van de tegenstander.

Robot afbluffen

Toen Hall begon te verliezen, paste hij zijn strategie snel aan. Hij zette meer in voor de flop, zodat beide spelers toegewijd zijn aan de pot. Cepheus bleek vervolgens niet graag verder te spelen als de eerste drie kaarten hem geen goed eindresultaat in het vooruitzicht stelden. Hall kon hierdoor Cepheus van grote potten bluffen.

Het is jammer dat de twee maar 400 potten hebben gespeeld. Het zou interessant zijn om te zien hoe Cepheus zich vervolgens weer aanpast, zoals een menselijke speler ook doet. Hoe zou de pokerrobot zich houden in een strijd van een 1000 potten tegen een adaptieve speler als Phil Ivey? Dat zou ik graag willen zien.