H.265, dat ook wel hevc (high efficiency video coding) heet, is goedgekeurd door een werkgroep van de International Telecommunication Union, dat onderdeel is van de Verenigde Naties. H.265 is een stuk effici├źnter dan voorganger h.264, die nu voor de meeste video op internet wordt gebruikt. "De nieuwe codec zal de druk op wereldwijde netwerken flink verminderen, waar video naar sommige schattingen meer dan de helft van de bandbreedte gebruikt", stelt de ITU.

Met de standaard is dezelfde videokwaliteit te halen met een halvering van de bitrate. Daardoor wordt het mogelijk om met een 20 Mbps-verbinding ultra hd-beelden te bekijken. H.265 ondersteunt resoluties tot 8192x4320 pixels. Tegelijkertijd laat de standaard ook makkelijker goede kwaliteit video streamen op tablets en smartphones.

Fabrikanten

Massaal gebruik van h.265 laat nog jaren op zich wachten, maar door de goedkeuring van de standaard kunnen fabrikanten het videoformaat voortaan wel vaker toepassen in hun apparatuur. Onder meer Mitsubishi, Broadcom, Cyberlink, Ericsson en Fraunhofer HHI hebben volgens de ITU al implementaties van h.265 getoond. Het duurt nog een jaar of anderhalf voordat de eerste hardware met h.265-ondersteuning op de markt komt.

Samen met de 3d-werkgroep van de ITU wordt er ook gewerkt aan de uitbreiding van de h.265-standaard naar stereoscopische en 3d-videocodering.