In een recente analyse adviseert analistenbureau Forrester Research daarom investeringen in Business Intelligence te ontzien bij bezuinigingsrondes. Want BI biedt juist nu kansen om kosten te besparen, omzet te laten groeien en je voor te bereiden op de volgende economische hoogconjunctuur.

1. Reken af met de fouten uit het verleden

Twee jaar geleden kon een verkoper nog eisen dat hij een of andere obscure tool tot zijn beschikking had. Nu ook deze verkoper moet vechten om zijn target te halen en zijn steentje moet bijdragen om kosten te besparen, is het opeens bespreekbaar zijn dure tool te vervangen door een goedkopere standaardoplossing die 80% van de functionaliteit biedt. Dit is ook het moment om ongebruikte tools uit het assortiment te halen. Niemand die zich nu nog zal verzetten tegen dergelijke bezuinigingen.

2. Gebruik BI om nieuwe markten aan te boren

Business Intelligence is zeer geschikt om uit bestaande data nieuwe omzet te halen. Een grote retailer gebruikt zijn verkoopdata bijvoorbeeld om leveranciers gedetailleerde analyses te verkopen. De winkelketen geeft de kale data net als vroeger gratis weg, maar tegen een vergoeding krijgt de leverancier ook te zien hoe het product het doet ten opzichte van de concurrentie.

3. Maak efficiënter gebruik van de informatie die je al hebt

Meng de gegevens die je al hebt met andere data en je krijgt een schat aan nieuwe informatie. Een grote bank in Amerika verrijkte onlangs zijn klantenbestand met demografische data en gegevens zoals geloofsovertuiging en sociale waarden die bij externe leveranciers werden ingekocht. Vervolgens keek de marketing-afdeling naar aankopen die klanten in het verleden hebben gedaan. Daardoor ontstond een nieuwe markt-segmentatie, waardoor de bank zijn marketing veel efficiënter kon aanpakken.

Met deze nieuwe kennis voorspelt de bank met relatief grote zekerheid of een klant een bepaald product zal gaan kopen. Kort nadat de analyse-software werd ingevoerd schoten de crosssell en upsell ratio's omhoog.

4. Gebruik BI om medewerkers te motiveren

Medewerkers kunnen dankzij BI niet alleen betere besluiten nemen: gezonde competitie is een beproefd middel om personeel te motiveren. Een goedkope-beleggingssite gebruikt BI om van minuut tot minuut de resultaten van zijn handelaars te meten, zowel in absolute aantallen als ten opzichte van hun persoonlijke targets. De resultaten worden niet alleen aan het management gerapporteerd, maar ook aan de handelaren zelf. Die kunnen daardoor altijd zien hoe zij presteren ten opzichte van hun collega's. Sinds dit systeem is ingevoerd is de productiviteit bij dit bedrijf fors gestegen.

Bron: Infoworld.nl