Om eerlijk te zijn denk ik dat Windows 7 een geweldig succes zal worden voor Microsoft. Maar toch wil ik wel even de advocaat van de duivel spelen, en kijken hoe Windows 7 Vista achterna kan gaan.

1. UAC zit er nog steeds in

UAC – dat schrikbeeld van Vista – is niet verdwenen. Microsoft heeft het gedrag wat aangepast en stelt de gebruiker in staat om het level van beveiliging aan te geven van UAC. Zo kan de gebruiker instellen hoe vaak UAC met pop-ups komt.

Toch zijn de default settings nog steeds dezelfde als die in Vista. En eerlijk gezegd is dat maar goed ook. UAC is er namelijk niet voor niks en je kunt er maar beter afblijven. Maar mensen die een hekel hebben aan UAC moeten nu in het control panel duiken om de configuratie aan te passen. Dat, of ze krijgen weer dezelfde ellende met pop-ups waar ze in Vista zo verbolgen over waren.

2. Hardware en drivers

Vista is struikelde direct nadat het uit de startblokken was gekomen over het ontbreken van ondersteuning van hardware en randapparatuur. De leveranciers waren er gewoon nog niet klaar voor toen Vista uitkwam. En Vista is die beschadigde reputatie nooit meer te boven gekomen, zelfs niet nadat de meeste problemen waren opgelost. Het juridische getouwtrek over het Vista compatible logo heeft ook niet echt geholpen.

Gebruikers vinden het niet leuk als ze een nieuw besturingssysteem nemen en dan merken dat hun printer, draadloze router, webcam, of een ander apparaat ineens niet meer werkt. Dan blijft hen niets anders over dan het zonder die hardware te stellen of naar de winkel te gaan om nieuwe spullen te kopen. En dat is niet echt een prettige keuze.

3. Kleine prestatieverbetering

Er is veel te doen over de prestatietweaks die Windows 7 aanmerkelijk sneller zouden maken dan Windows Vista of Windows XP. En in mijn ogen moeten leveranciers in het algemeen en Microsoft in het bijzonder die verbeteringen inderdaad aanbrengen. Maar ze moeten ze niet proberen uit te venten.

Het probleem is dat de prestaties nogal subjectief zijn. Bovendien hangen die prestaties heel erg af van de hardware die je hebt, van de applicaties die je gebruikt, en van hoeveel applicaties je tegelijkertijd draait. Die prestaties als verkoopargument gebruiken werkt uiteindelijk tegen je, omdat A) die verbeteringen meestal niet zo groot zijn dat normale gebruikers ze opmerken, en omdat B) er over het algemeen evenveel tests komen die zeggen dat de performance gelijk is gebleven of zelfs af is genomen, waarna er een welles-nietes spelletje ontstaat waar niemand wijzer van wordt.

4. Duur

Laten we eerlijk zijn, Windows 7 is niet goedkoop. Voor de mensen die een nieuwe pc kopen met Window 7 voorgeïnstalleerd is het geweldig. Maar de mensen die Windows XP of Vista draaien en willen upgraden moeten 200 tot 300 euro uitgeven, en dat is behoorlijk wat geld. Zeker omdat je daarvoor zowat een hele nieuwe computer hebt met Windows 7 er al op. Ter vergelijking: Mac OS X kost maar 29 euro en Ubuntu krijg je voor niks.

5. Geen directe upgrade vanuit XP

Volgens mij is dit de grootste misstap bij het ontwikkelen van Windows 7. Misschien kon het niet anders, maar zelf zou ik mijn beste ontwikkelaars dag en nacht hebben laten zoeken naar een manier waarop het wel kon. Na al het gedoe met Vista, en in de wetenschap dat de overgrote meerderheid van de gebruikers – niet alleen consumenten maar ook in het bedrijfsleven – nog steeds op XP draait, lijkt een rechtstreekse upgrade vanuit XP een regelrechte noodzaak.

Veel gebruikers zijn er verbolgen over dat ze niet kunnen upgraden en dat ze een verse installatie moeten doen, hun andere software opnieuw moeten installeren en de gebruikersinstellingen opnieuw moeten invoeren. Microsoft heeft wel wat tools die de pijn kunnen verzachten, maar toch is dit voor Windows 7de beste kans op negatieve publiciteit.

Upgraden is sowieso noodzaak

Waarschijnlijk gaat Windows 7 het helemaal maken en wordt het vertrouwen in Microsoft voor een deel hersteld. Bovendien denk ik dat XP gebruikers moeten upgraden, maakt niet uit waarnaar. Het Windows XP besturingssysteem is tien jaar oud. Als je Windows 7 niet leuk vind, ga dan tenminste over naar Mac OS X, of zet Ubuntu Linux op je systeem. Doe in ieder geval iets, want met Windows XP zijn we nu echt klaar.

Bron: Techworld