“Deze nieuwe update van Firefox 4 Beta brengt supersnelle graphics en geweldige nieuwe audiomogelijkheden naar het web”, zo begint hoofdontwikkelaar Mike Beltzner zijn aankondiging op het Mozilla Blog. Voor de snelle graphics maakt de nieuwe bèta gebruik van de hardware in computers met Vista en Windows 7. De nieuwe Firefox gebruikt standaard Direct2D om het laden van websites met veel graphics sneller te maken. Deze acceleratie werd al aangeboden in de alpha en de vorige bèta’s, maar staat nu standaard aan.

In een test van Techworld voelde Firefox 4 bèta "zeker sneller aan dan Firefox 3.6 en zelfs sneller dan de derde bèta". Maar bij het openen van veel tabbladen tegelijk crashte de browser "weer als vanouds".

Geluid in HTML5

Het visualiseren van geluid is een feature die het goed doet in promotievideo’s. In deze bèta zit een nieuwe API waarmee je in HTML5 muziek op allerlei manieren om kunt zetten in beeld, bijvoorbeeld in een 3D-landschap. Het is ook mogelijk aan te geven hoeveel beats er per minuut langskomen.

Veiligheid

Belangrijker is dat er een nieuw beveiligingsprotocol in Firefox 4 zit, waarmee websites van Firefox kunnen eisen dat het een veilige connectie maakt. Firefox 4 bèta weet nu welke sites dit HTTP Strict Transport Security (HSTS) protocol gebruiken, en zal dan alleen contact leggen via een SSL-verbinding.

Mozilla heeft ook al een aantal functies uit de bèta gehaald. De Account Manager is bijvoorbeeld verwijderd, en een aantal andere functionaliteiten zouden op de lijst staan om eveneens te sneuvelen.

Internet Explorer 9

Over ongeveer een week brengt Microsoft zijn bèta van IE9 uit. Er is een video opgedoken waar de nieuwe browser in actie te zien is. Thom Holwerda van OSnews stelt in reactie daarop dat de vormgevers van Microsoft een flink pak slaag verdienen. Als dit tenminste de echte bèta is, wat hij betwijfelt.

IE9 Bron: Techworld.nl