De gehele familie van de nieuwe telg in de RHEL 5 serie wordt in de bèta gevangen: de desktopversie voor AMD en Intel x86, de 'Advanced' en serverversies voor de x86 64-bits processoren van AMD en Intel, Itanium, System p en System z en S/390. Het OS wordt aangedreven door versie 2.6.18-84.el5 van de Linuxkernel.

Belangrijkste aanpassingen zitten volgens Red Hat in de virtualisatieopties. Het ingebouwde Xen krijgt een upgrade naar 3.1.2, kan het nu ook 64-bits processors aan en is de geheugenondersteuning opgeschroefd naar 512 GB. 'Libvirt' krijgt de extra optie om van een afstand te beheren.

Verder schrijft Red Hat dat er verbeteringen zijn doorgevoerd in het clusteringsysteem, en dat IPv6 nu beter wordt ondersteund door de Linuxdistro. Op de desktop zijn de belangrijkste pakketten vernieuwd, waarbij het meest opvallende de meelevering is van Firefox 3. De browser zit zelf nog in de bètafase.

De bèta van RHEL 5.2 zal tot 7 mei lopen en is te downloaden ( eerst registreren) van de Red Hat site. Uiteraard raadt de Linuxgrootmacht af om het in een productieomgeving te draaien. Bron: Techworld