Dit blijkt uit de plannen voor het tweede pakket lapmiddelen (Service Pack 2) voor dat serverbesturingssysteem. SP2 bevat naast patches ook verbeteringen. De ingebouwde Hyper-V, compleet met licenties voor Windows Server als gastbesturingssysteem, is er daar een van. De ontwikkelaars brengen volgende week een publiekelijk beschikbare proefversie uit. Die Release Candidate heeft Microsoft's virtualisatiesoftware Hyper-V ingebakken.

Wildgroei

Tot op heden is Hyper-V een optionele functie voor Windows Server 2008. Ten tijde van de komst van Server 2008 was Hyper-V ook nog niet helemaal af. De software kwam wat later uit. Beheerders moeten die hypervisor voor virtualisatie zelf downloaden en installeren.

Daarmee bestaan er dus twee hoofdvarianten van Server 2008: met en zonder virtualisatie ingebouwd. Dit staat naast de verschillende uitvoeringen zoals Standard, Webserver, Enterprise en Datacenter. Die zijn ook nog eens beschikbaar in varianten voor 32-bit en semi-64-bit x86-processors en de ware-64-bit Itanium-chips.

Einde 32-bit

De ondersteuning voor 32-bit  komt ten einde met de aanstaande Release 2 voor Server 2008. Die update staat gepland voor 2010 en bevat dan ook versie 2.0 van Hyper-V.