Volgens Gartner zal Microsoft bij de eerstvolgende Windows-versie een modulaire architectuur moeten gebruiken. "De huidige, integrale architectuur is niet meer houdbaar. Niet voor bedrijven en dus ook niet voor Microsoft", stellen analisten Brian Gammage, Michael Silver en David Mitchell Smith in een nieuw rapport.

De toenemende complexiteit van het besturingssysteem maakt migreren steeds moeilijker. Microsoft heeft, op zijn beurt, steeds meer werk aan het updaten en dichten van lekken. Twee zaken die het onaantrekkelijk maken om met licenties te werken, denken de analisten.

Virtualisatie

Het antwoord ligt volgens de marktvorsers bij virtualisatie. "Zodra Microsoft die technologie in de kern van Windows bouwt, verwachten we dat ontwikkelaars overstappen op een modulaire aanpak", schrijven de analisten. De Windows-client wordt dan een 'servicepartitie' die systeemfuncties en één of meer applicatiepartities aanstuurt.

"De volgende generatie partities draaien straks naast partities met Vista- of NT-kernels", stellen Gammage, Silver en Smith. Het besturingssysteem wordt – met andere woorden – dus 'ontbundeld'.

Ook Tony Lock, analist bij Bloor Research, verwacht dat virtualisatie snel naar de desktop komt. "Microsoft gaat inzetten op 'voorverpakte applicaties' die via hypervisors direct kunnen worden geladen."

Volgens Lock probeert Microsoft nu ook andere softwaremakers zover te krijgen dat zij hun applicaties ter beschikking gaan stellen als virtueel pakketje. Hierdoor zou een bedrijf in de nabije toekomst simpelweg een softwarepakket kunnen 'kiezen' in een softwaredatabase, waarna dit pakket middels virtualisatie direct kan worden geladen.

"Dit zal de eerste stap zijn naar software on demand, waarbij bedrijven pas willen gaan betalen als zij de software daadwerkelijk gebruiken", aldus Lock.

Gartner verwacht dat Microsoft eind 2008 of begin 2009 al met een significante virtualisatie-update voor Vista komt. Bron: Techworld