Het VLC-team heeft besloten tot deze actie over te gaan nadat er opvallend veel negatieve reviews van Huawei-gebruikers verschenen in de Play Store. Veel gebruikers klagen dat het niet mogelijk is muziek in de achtergrond af te spelen. Dit is echter niet de fout van VLC, maar van het agressieve accu-management van Huawei. Dat zorgt ervoor dat apps die in de achtergrond draaien veel te snel worden gesloten. Veel gebruikers weten echter niet dat dat het probleem is en geven de app de schuld met een negatieve review tot gevolg.

Het probleem kan worden opgelost door de accu-optimalisaties handmatig uit te schakelen, maar veel gebruikers vertikken dat of weten simpelweg niet dat dat de oplossing is en/of hoe dat moet. Om te voorkomen dat de mediaspeler een lage score krijgt zijn de modellen waarop dat probleem speelt (de Huawei P8, P10 en P20) geblokkeerd en is de app voor deze toestellen niet langer zichtbaar in de store.


VLC heeft aangegeven dat gebruikers vooral bij Huawei moeten klagen en dat het belachelijk is dat het bedrijf alle apps, behalve die van zichzelf, uitschakelt. "Het blokkeren van normale Android-fucties is abnormaal, als je dan toch bezig bent, schakel dan meteen alle apps uit en zet je toestel uit, dat levert een nog grotere accubesparing op," laat het bedrijf gefrustreerd weten via Twitter.

Gebruikers die de app toch graag willen gebruiken op hun geblokkeerde toestel kunnen de losse APK hier downloaden.