De managing director van VMware in Australië en Nieuw-Zeeland deed deze opmerkelijke uitspraak tegenover het Australische iTWire. Volgens Harapin worden de grote besturingssystemen nu al vervangen door virtuele appliances die 'dunne laagjes Linux' aan boord hebben.

Softwareleveranciers zullen steeds vaker gebruik gaan maken van een aangepast besturingssysteem dat is geoptimaliseerd voor de geleverde applicaties. Het OS'je wordt samen met de applicatie verpakt in de vorm van een virtuele appliance en naar de gebruiker gestuurd. "Als je een VMware-infrastructuur hebt draaien, laat je de appliance daarop vallen en je server draait", aldus Harapin.

"We zien dit als een eerste stap van hypervisorgebaseerde hardware waarbij je je hardware koopt en vervolgens je applicaties die toevallig virtual appliances blijken te zijn", vervolgt Harapin. Het besturingssysteem zou daardoor overbodig worden. "Het besturingssysteem wordt niets meer dan een heel dun laagje om de applicatie te draaien en te optimaliseren en het is de hypervisor die op de onderliggende infrastructuur voor de interacties zorgt."

Volgens Harapin zijn de dagen voor Microsoft Windows als het dominante x86-besturingssysteem geteld. "Dat zal niet morgen gebeuren maar ik denk dat iedereen kan zien dat dat de richting is waar de industrie op gaat."

Rol Windows verandert

De visie van Harapin blijkt binnen VMware breder te leven. "Er zullen steeds meer gespecialiseerde, kleine besturingssystemen komen die zijn toegesneden op specifieke applicaties", zegt Jeremy van Doorn, bij VMware System Engineer Manager Benelux. "De rol van Windows gaat daardoor veranderen. Al durf ik zeker niet te zeggen dat Windows zijn dominante positie kwijtraakt. Een heleboel mensen hebben dat ook voorspeld toen Linux opkwam."

Wel is 'bijna honderd procent' van de huidige virtual appliances op VMware's marktplaats gebaseerd op Linux, zegt Van Doorn. "Linux is modulair opgebouwd waardoor je het makkelijk kleiner kunt maken. Maar ook Microsoft is de markt voor virtual appliances aan het verkennen en zal zich zeker gaan afvragen waarom Windows nu nog niet wordt gebruikt."

Server eerst

Volgens Van Doorn zal de opmars van de virtual appliance sneller gaan op de server dan op de desktop. “Op de server zien we al verschillende concrete toepassingen, zoals Liquid VM van BEA Software. Hierin zit een basis-OS met daarop een Java Virtual Machine waarin de applicatie draait. Een ander voorbeeld is de Virtual SAN Appliance van Lefthand Networks.”

Van Doorn ziet echter ook al de eerste tekenen van virtual appliances op de desktop. De System Engineer noemt in dat verband Phoenix Technologies dat virtualisatie in de BIOS afhandelt. “Onze ESX Server 3i wordt nu ook al standaard in servers meegeleverd. Iets vergelijkbaars moet ook mogelijk zijn op de desktop. Voor de gebruiker betekent het veel meer vrijheid. Zo zou je IE6 naast IE7 kunnen draaien wat nu niet mogelijk is.”

Standaardisatie

Voordat het zover is, heeft de virtual appliance echter nog heel wat hindernissen te nemen. Een eerste obstakel is standaardisatie zodat hypervisors ook de pakketten kunnen lezen die van andere virtualisatieplatformen komen. Hieraan wordt inmiddels gewerkt met het Open Virtual Machine Format (OVF). Van Doorn: “Dit formaat schrijft precies voor waar een virtual appliance aan moet voldoen. Het formaat is er zeker nog niet helemaal doorheen, maar we gaan zeker de goede richting op.”

Bron: Techworld