'Fault Tolerance' moet nog een stapje verder gaan dan High Availability. Idee is dat een virtual machine met een muisklik 'fouttolerant' is te maken waarna op een andere ESX-server een exacte replica wordt bijgehouden. Als de primaire VM onderuit gaat, dan worden de taken direct overgenomen door de kloon zonder dat de gebruiker een onderbreking waarneemt. Bij High Availability is nog altijd een herstart nodig.

“Fault Tolerance ga je echt niet op alle typen machines toepassen”, zegt Richard Garsthagen, Senior Evangelist bij VMware. “Als je bijvoorbeeld een webserver hebt, dan ga je daar nooit fault tolerance op aanzetten. Dan zet je gewoon een tweede webserver neer met een load balancer ervoor. Maar dat is anders bij een databaseserver.”

Garsthagen durft nog niet aan te geven wanneer Fault Tolerance beschikbaar komt, maar houdt het op ergens in 2009. “En dan nog is het de vraag hoe de implementatie eruit komt te zien; waarschijnlijk gaat de eerste release maar één cpu per virtuele machine ondersteunen. Fault Tolerance is een ontzettend mooie techniek, maar enorm ingewikkeld. Het is ontzettend moeilijk om echt alles zo synchroon te houden, dat wanneer hier de stekker eruit gaat ergens anders alles zonder problemen blijft doordraaien. We moeten hier echt nog heel veel mee testen.”

Bron: Techworld