Bij een VDI zijn de desktops ondergebracht in virtuele machines die zelf weer draaien op servers in het datacenter. De gebruiker heeft in een dergelijke omgeving genoeg aan een thin client die goedkoper en energiezuiniger is dan een traditionele desktop-pc.

VMware gaat nu de thin clients die geschikt zijn voor een VDI-omgeving certificeren. Het certificeringsprogramma moet er uiteindelijk toe leiden dat meer thin clients geschikt zijn voor VDI, zo belooft VMware.

Onder andere Chip PC, Fujitsu Siemens Computers, HP, IGEL, Sun Microsystems en Wyse gaan het VDI-certificeringstraject doorlopen. Producten die van VMware een stempel hebben gekregen, worden vermeld in de VMware Certified Compatibility Guide.

Volgens general manager Jim Grocco van Chip PC kan het certificeringsprogramma zorgen voor een ‘innovatie tot op het niveau van de desktop. “Het dwingt een verandering af op de desktop en zorgt voor nieuwe standaarden voor desktopvirtualisatie.”

VDI over het WAN

VMware kondigde gisteren samen met Sun Microsystems ook nog een virtuele desktopoplossing aan voor gebruikers op afstand. De geïntegreerde oplossing combineert VDI met de Sun Ray serversoftware en thin clients van Sun en wordt rechtstreeks ondersteund door Sun. De Sun WAN-technologie maakt gebruik Application Link Protocol (ALP) dat volgens de twee leveranciers sneller dan andere protocollen virtuele desktops kan afleveren over netwerken met een hoge latency.

Voor Sun is de samenwerking met VMware weer een extra mogelijkheid om een voet tussen de deur te krijgen bij gevirtualiseerde ondernemingen. De leverancier betreedt zelf de markt met de servervirtualisatietechnologie xVM.

Bron: Techworld