Afgelopen week lanceerde Oracle hun eigen virtual machine, Oracle VM. De software is gratis, maar voor ondersteuning moet in de buidel worden getast. Bovendien zou Oracle hun ondersteuning voor VMware nog verder beperken, zo stelde Oracle chief corporate development architect Ed Screven tegenover de website eerder deze week.

Maar het probleem ligt volgens VMware niet in de ondersteuning, maar in de licenties. Hun product werd al niet gecertificeerd voor Oracle, en klanten betalen zich volgens de virtualisatie-grootmacht blauw voor de juiste licenties voor VMware op Oracle. Het porten van een gevirtualiseerde Oracle-database van één fysieke server naar een andere vergt een aparte licentie. Hetzelfde geldt voor het toekennen van een van de vier cpu's binnen een server aan een applicatie binnen een VM: er moet nog steeds betaald worden voor een volledige server. "Dat is niet logisch", concludeert VMware vice-president voor global partners en oplossingen Brian Byun.

Oracle heeft wat betreft Byun een slechtere staat van dienst dan Microsoft, ook niet altijd op goede voet met VMware. "Die hebben het afgelopen jaar een paar positieve dingen gedaan. Zij zijn halverwege." Bron: Techworld