Vmware Workstation 6.0 is de eerste versie van Vmware die volledig compatibel is met Windows Vista. Gebruik van Vista is mogelijk in zowel 32- als 64-bit modus. Dit geldt ook binnen een virtuele machine en als host voor het programma zelf. De Aero-interface van Vista wordt overigens nog niet volledig ondersteund.

Andere nieuwe mogelijkheden zijn ondersteuning van meerdere monitoropstellingen en de 'headless mode' waarbij een virtuele machine als achtergrondproces kan draaien zonder de gebruikersinterface van Vmware.

Standaard maakt de importfunctie van Vmware Converter nu deel uit van de software. Hiermee worden bestaande Windows-installaties naar een virtuele machine omgezet.

Tevens kunnen backups die zijn gemaakt met Symantec Backup Execsystem Recovery en Norton Ghost als virtuele machine in Vmware worden geïmporteerd. Virtuele machines gemaakt met Microsoft VirtualPC en Virtual Server zijn bovendien direct in Vmware te openen.

Softwareontwikkelaar

Softwareontwikkelaars kunnen gebruikmaken van de geïntegreerde virtuele debugger die integreert met Microsofts ontwikkelomgeving Visual Studio en de ontwikkelomgeving Eclipse. Ontwikkelaars kunnen hiermee direct vanuit hun favoriete ontwikkelprogramma nieuwe programmacode testen en debuggen binnen Vmware.

De mogelijkheid om virtuele machines te scripten is bovendien flink verbeterd. De nieuwe VIX API 2.0 maakt het mogelijk de virtuele machine te besturen, starten en stoppen. Dit geldt ook voor applicaties binnen een virtuele machine. VIX API is geschreven in C, maar er zijn koppelingen voor Perl, COM en scripting met behulp van Vmrun.

Mac

Behalve de bèta van Vmware Workstation 6.0, is ook de eerste bèta van Vmware voor de Mac vrijgegeven. Dit eerste virtualisatieproduct van Vmware voor Apple-computers is al enige tijd in ontwikkeling onder de codenaam Fusion.

Met Fusion kunnen gebruikers van de nieuwe Intel-gebaseerde Macs, Windows en Linux maar ook Novell NetWare en Sun Solaris, gebruiken als virtuele machine op hun computer. Fusion is volledig compatibel met alle andere bestaande Vmware-producten, zoals Vmware Workstation, Player en Server.

Anders dan enkele concurrenten, zal Vmware de definitieve versie van Vmware Workstation niet gratis weggeven. Momenteel concurreert vooral Microsoft sterk op prijs door Virtualpc en Virtual Server producten gratis weg te geven. Bron: Techworld