Paul Maritz, sinds enkele weken de hoogste baas van VMware, maakte dit gisteren bekend tijdens de presentatie van de financiële cijfers over het tweede kwartaal. Maritz slaat hiermee zijn oude werkgever Microsoft een wapen uit handen. Microsoft geeft zijn Hyper-V virtualisatiesoftware al gratis weg bij de duurdere versies van Windows Server 2008.

De stap om de hypervisor gratis te maken, komt niet geheel als een verrassing. Onder andere Forrester-analist Frank Gillet voorspelde begin dit jaar een dergelijke stap. "Ik denk dat ze ESX Server gratis gaan maken. Het geld halen ze dan uit bundels met extra functionaliteit en diensten", aldus Gillet tegenover Techworld.

ESXi heeft alle functies die ook worden geboden door het oudere ESX-product, waaronder de geavanceerde VMware Infrastructure-features zoals Vmotion. "Functioneel zijn de twee producten gelijkwaardig; ESXi doet alles wat ESX ook doet”, aldus Bogomil Balkansky, bij VMware senior director product marketing. Een groot verschil is echter dat ESXi voor beheer geen agent nodig heeft en daardoor met 32 MB kleiner in omvang is dan de ESX hypervisor.

10 procent prijsverhoging

Eerder werd overigens bekend dat VMware met ingang van september een prijsverhoging van tien procent gaat doorvoeren voor al zijn producten. De prijsverhoging treft alleen de landen die niet de Amerikaanse dollar als munteenheid voeren.

VMware voert de zwakke dollar aan als reden voor de prijsverhoging. De adviesprijzen voor de producten van VMware zijn in US dollars en die dollar is de afgelopen maanden een stuk minder waard geworden. "Ten opzichte van bijvoorbeeld de euro is de dollar gedurende het afgelopen jaar bijna 15 procent minder waard geworden", aldus Ryan Knauss, bij VMware verantwoordelijk voor ‘Pricing, Licensing & Launch Management’, in een e-mail aan Techworld.

Volgens Knaus is een prijsverhoging een gebruikelijke stap om een zwakke dollar te compenseren. "We zijn momenteel bezig met het informeren van onze partners en klanten en ronden de transitie in september af." Een verhoging van de adviesprijzen met tien procent wil overigens nog niet zeggen dat de uiteindelijke aanschafprijzen eveneens met tien procent stijgen. Een deel van de prijsverhoging sneuvelt mogelijk door onderhandelingen in het verkoopkanaal.

Koersdaling

VMware maakte gisteren tijdens de conference call bekend dat het tweede kwartaal van 2008 een omzet van 456 miljoen dollar heeft opgeleverd. Dat is 54 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De aandelenkoers van VMware daalde nabeurs met 14 procent.

Bron: Techworld