Project Horizon, zoals VMware het noemt, levert applicaties en data naar gebruikers ongeacht of die een iPad, Android-smartphone, Windowsmachine of een Mac gebruiken. De dienst moet volgend jaar beschikbaar komen als een abonneeservice. Veel details heeft VMware verder niet gegeven over het project, dat werd gepresenteerd tijdens het jaarlijkse evenement VMworld.

Wel is het een nieuwe stap in VMware’s streven om met name Windows overbodig te maken. Volgens Vittorio Viarengo, vicepresident End user Computing Products bij VMware, wordt de rol van een besturingsysteem steeds minder belangrijk. “Dat gebeurt al aan de serverkant en die ontwikkeling breidt zich nu uit naar de desktop.” Hij voegde eraan toe dat Windows uiteindelijk alleen in offline situaties zal worden gebruikt, omdat applicaties in toenemende mate via het internet zullen worden gebruikt.

Cloud Identiy

Project Horizon moet applicaties en data op een veilige manier leveren op basis van de identiteit van de gebruiker, zegt VMware, en niet op basis van de hardware of het onderliggende besturingsysteem. De gebruiker krijgt een ‘Cloud Identity’, waarmee hij gebruik kan maken van “de flexibiliteit en nieuwe services van de public cloud in combinatie met de veiligheid en controle vanuit hun private clouds”, meldt VMware.

Specifieker wil het bedrijf niet worden. Directeur productmanagement Noah Wasmer had het tijdens de presentatie over een cloudgebaseerde desktop, maar onduidelijk bleef of VMware met Horizon echt een desktopvervanger in huis heeft.

Geen innovatie in Windows

Paul Maritz, de ceo van VMware en ex-werknemer van Microsoft, trapte VMworld af met de stelling dat Windows (en andere besturingsystemen) de status als centrum van innovatie heeft verloren. “Traditionele besturingsystemen deden twee dingen: Ze coördineerden de hardware en ze leverden ondersteuning aan applicaties.”

“De innovatie in de manier hoe hardware nu wordt gecoördineerd en de innovatie in hoe applicaties worden ondersteund zit niet meer in het besturingsysteem.” Hij zei dat die rol is overgenomen door virtualisatielagen en ontwikkelplatformen als Ruby on Rails en Spring. De laatste is eigendom van VMware via de overname van SpringSource.

Open brief Microsoft

Microsoft heeft bij de opening van VMworld overigens een paginagrote advertentie geplaatst in USA Today, waarin het bedrijven opriep geen driejarige contracten met VMware te sluiten. Maritz noemde de advertentie 'vleiend'. "Ik moest lachen toen ik het vanmorgen zag. Als Microsoft ons beschuldigt van vendor lock-in, dan is dat als de pot die de ketel verwijt dat ie zwart ziet.”

Microsoft adverteert: "Als uw een nieuwe VMware licentie overweegt, praat dan eerst met ons." Microsoft basht VMWare