VService pakt de virtuele machines bij elkaar die nodig zijn voor een service. In het geval van bijvoorbeeld een CRM-applicatie worden zaken als database, VPN en webserver samengepakt in een file met het Open Virtual Machine Format (OVF). Deze file kan vervolgens op de virtuele infrastructuur worden gezet waarna de applicatie binen enkele minuten zou moeten draaien.

Volgens VMware’s Chief Scientist Mendel Rosenblum, die de nieuwe methode demonstreerde, betreedt VMware hiermee 'Phase 2' van virtualisatie. In 'Phase 0' betekende virtualisatie vooral het opdelen van servers in virtuele machines. Daarna (Phase 1) kwamen technologieën als Vmotion en Distributed Resource Scheduler om VM's makkelijk te kunnen verplaatsen.

"Je kreeg een virtuele infrastructuur en dat is meer dan een hypervisor op een enkele machine", aldus Rosenblum. "Je weet nog niet eens meer wat er op een apparaat draait; de hardware is volledig losgekoppeld van de software." VService is een poging om de VM’s weer bij elkaar te rapen.

Bron: Techworld