VDI is een variant op het server-based computing (SBC)-model waarbij desktopbesturingssystemen worden gehost in een virtuele machine die draait op de server. De infrastructuur is een marktbreed initiatief dat werd geinitieerd door VMware. VMware had zelf echter nog geen 'connection broker' die nodig is om op de juiste desktop terecht te komen. Daarvoor moest worden uitgeweken naar bijvoorbeeld de broker van 2X of de broker van Provision Networks.

Daar komt nu dus met de Desktop Manager 2 een alternatief bij. Deze tool stelt gebruikers in de staat om met de eigen pc of thin client veilig contact te maken met virtuele desktops in het datacenter. Voor beheerders is het een gereedschap om virtuele desktops te beheren.

Het product is al in beta sinds september 2007 en verwerkt technologieen die VMware in handen kreeg door de overname van Propero Technologies. Tot de 'features' behoren een DMZ-vriendelijke infrastructuur, integratie met VirtualCenter en RDP-tunneling over SSL.

VMware Desktop Manager wordt ondersteund door partners als Dell, HP, Wyse Technologies en IBM. Zo zal IBM het product verwerken in zijn Virtual Infrastructure Access-product. Bij HP zien we het opduiken in de Remote Client Solutions. VDI en VDM2 zijn ook bij VMware te koop als onderdeel van de VDI Starter Edition en de VDI Bundle 100 Pack. De prijs komt neer op 150 dollar per gelijktijdige gebruiker. Op de website van VMware is ook een demo te vinden.

Bron: Techworld