Virtualisatie-gigant VMware maakte gisteren bekend dat het zijn CEO en medeoprichter Diane Greene heeft vervangen door Paul Maritz. Het bedrijf verloor daarop 5 miljard dollar aan beurswaarde.

Tegelijkertijd met de bestuurswisseling, waarschuwde VMware dat de omzetgroei lager uitvalt dan eerder voorspeld. De firma maakte niet duidelijk of de twee feiten met elkaar te maken hadden, maar beleggers leken daarop het vertrouwen te verliezen. Het aandeel daalde 25 procent, waarmee zo'n 5 miljard dollar aan beurswaarde verdampte.

VMware is de grootste aanbieder van virtualisatiesoftware. De firma is onderdeel van storagespecialist EMC. Sinds vorig jaar augustus wordt zo'n 10 procent van de aandelen VMware aan de beurs van New York verhandeld en zijn Cisco en Intel medeaandeelhouders.

Beurslieveling

Het aandeel was korte tijd de lieveling van investeerders: het steeg van 29 dollar op de dag van de beursgang, naar een hoogtepunt van 125 dollar in oktober 2007. Tegen de huidige koers van 40 dollar, is de leverancier ruim 15 miljard dollar waard.

De toegenomen concurrentie van onder meer Microsoft, Citrix, Novell en Red Hat wordt gezien als de grote reden achter de koersdaling sinds oktober. Daarnaast slaagde VMware er niet in om zijn indrukwekkend omzetgroei van 100 procent per jaar te handhaven.

Paul Martiz

Met Paul Maritz trekt EMC een CEO aan die geen enkele band heeft met VMware. Maritz kwam pas in februari van dit jaar in dienst van EMC toen zijn bedrijfje Pi Corporation werd opgekocht. Sinds die tijd gaf hij leiding aan de Cloud Computing-divisie van EMC. Eerder werkte hij voor Microsoft als marketing en ontwikkelmanager aan onder meer Windows 95 en Windows NT.

De functiewisseling wordt door EMC vrij rigoureus doorgevoerd. De site van VMware vermeldt Maritz al als CEO en zelfs de persoonlijke Wikipedia-pagina is al helemaal up-to-date.

Reden ontslag?

Ondertussen is het gissen naar de exacte reden voor de functiewisseling. In een officiële mededeling doet VMware geen uitspraken over de reden voor de wisseling van de wacht. Wel wenst EMC-baas Joe Tucci Diane Greene ‘veel succes in haar verdere carrière’. Volgens BusinessWeek zou Greene een andere functie binnen VMware hebben geweigerd.

Door het ontslag gelijktijdig aan te kondigen met het nieuws over de bijgestelde omzetverwachting, ontstaat sterk de indruk dat Greene verantwoordelijk wordt gehouden voor de tegenvallende cijfers. En dat zou onterecht zijn, vindt Gartner-analist Thomas Bittman. “Dat is slechts een excuus.”

“Nu VMware serieuze concurrentie krijgt, wordt het een totaal andere markt”, zegt Bittman. Volgens Bittman was de groei van VMware de afgelopen jaren indrukwekkend en zijn investeerder simpelweg te veel gaan verwachten van het bedrijf. “We wisten allemaal dat er concurrentie zou komen, maar nu reageert de markt alsof het een verrassing is.”

VMware afsplitsen?

Het is een publiek geheim dat Greene niet echt een warme band onderhield met Tucci. Mogelijk dat de persoonlijkheden nu echt zijn gebotst. Het doorgaans goed geïnformeerde Virtualization.info zou een brief van een anonieme medewerker in handen hebben waaruit blijkt dat Diane Greene plannen had om VMware weer volledig zelfstandig te maken en af te splitsen van EMC. "Ik weet de exacte details niet, maar het lijkt erop dat Tucci er niet klaar voor was om VMware los te laten", aldus de medewerker.

Ook de aspiraties op het gebied van cloud computing zouden een reden kunnen zijn om de oude baas van EMC’s Cloud Computing-divisie naar voren te schuiven. Ook is het mogelijk dat EMC voor een cultuuromslag bij VMware wil zorgen, waardoor de virtualisatiegrootmacht beter is opgewassen tegen de toenemende concurrentie.

De vraag is nu of het ontslag van Greene gaat zorgen voor een domino-effect. Pikant detail in dat opzicht is dat VMware’s Chief Scientist Mendel Rosenblum de echtgenoot is van Greene. NetworkWorld meldt bovendien dat twee van de acht leden van de Raad van Bestuur tegen het onslag van Greene hebben gestemd. Volgens onze Amerikaanse zustertitel waren dat uitgerekend de vertegenwoordigers van medeaandeelhouders Intel en Cisco. Cisco heeft zelfs een deel van zijn investeringen weer ingetrokken.

Met een bijdrage van Tom Sanders, hoofdredacteur Webwereld. Bron: Techworld