MySQL 5.4 moet de voor velen nare bijsmaak die 5.1 bracht wegspoelen. Databasebeheerders gaan volgens de ontwikkelaars met de nieuwe versie merken dat MySQL beter gaat lopen op nieuwere multicoresystemen. Een herziening van de InnoDB storage-engine zal deze vooral slimmer en effici├źnter gaan maken in het gebruik van de rekenkracht.

InnoDB moet handiger worden met SMP (symmetrische multi-processing), terwijl het ontwerp van MySQL gaat worden ontdaan van de bestaande bottlenecks die gebruik van meerdere threats tegengaan. Meegenomen is de SMP-patch van Google. Systemen die met veel threads rekenen moeten zo een flinke snelheidswinst halen met MySQL (zo'n 15 procent met 256 threads). Dat moet maar iets ten koste gaan van de snelheden voor systemen met minder threads. Dat wordt een offer van 1 procent of wellicht zelfs minder.

Daarnaast wordt gewerkt aan een betere ondersteuning van Solaris, een van de Sun-paradepaardjes waarover Oracle wel enthousiast is. DTrace Probes moeten beheerders inzicht geven over hoe snel queries worden verwerkt. De probes werken onder Solaris, Mac OS X en FreeBSD. Bron: Techworld