Dit is verreweg de simpelse VPN-applicaties die ik heb getest. Net als bij SurfEasy is het een pictogram in de tray rechtsonder met een simpele pop-up eraan. Er is geen aanpasbaar venster aan gekoppeld, er klapt simpelweg een paneel open die je niet kunt slepen. Toen ik dit voor het eerst zag bij SurfEasy, vond ik dat beperkend en frustrerend in gebruik.

Dat is bij ZenMate niet het geval. Het is een simpel ontwerp dat wel een ruimtelijk gevoel geeft. Het is ook ontzettend makkelijk in gebruik: je klikt op het pictogram, kiest een land uit de lijst en klaar is Kees. Als je de VPN weer wilt uitschakelen, klik je op het grote schild midden in het paneel dat je vanuit de tray oproept.

Dat is alles en het vormt de kern van ZenMate. Maar je kunt dieper. Beneden in het paneel heb je vier pictogrammen om je account op te roepen, VPN-instellingen te configureren, bandbreedte-statistieken te bekijken en meldingen te zien. Dat wijst zich eigenlijk vanzelf, hoewel ZenMate iets behulpzamer had mogen zijn om aan te geven wat welk pictogram precies betekent, bijvoorbeeld met een alt-text als je met de cursor boven het pictogram zweeft.

Lees verder: de instellingen en de beschikbare applicaties.

Als je naar de instellingen gaat, zie je niet zoveel. Standaard start ZenMate bij het opstarten en EverSecure wordt ingeschakeld. Dat betekent per apparaat iets anders, maar op een Windows-computer betekent het simpelweg dat je automatisch met een VPN-server wordt verbonden als Windows start.

Daarnaast heb je natuurlijk een kill-switch. Deze feature zorgt ervoor dat de internetverbinding automatisch wordt afgesloten als de VPN-verbinding wegvalt, zodat je altijd weet dat je beveiligd online bent. Er is ook een DNS Leak Protection-feature, die mensen gebruiken om zeker te weten dat je je daadwerkelijke locatie niet lekt. In mijn tests had ik het op één pc nodig, op een andere niet.

Er is geen ingebouwde adblocker, zoals sommige VPN's wel hebben, maar er is wel een Chrome-extensie - ZenMate Web Firewall - die trackers en advertenties blokkeert. ZenMate is beschikbaar voor Windows en Mac en mobiel voor Android en iOS. Er zijn browser-extensies voor Chrome, Firefox en Opera.

ZenMate kost €59,99 per jaar en je kunt betalen via iDeal, PayPal of creditcard. Er zijn geen opties voor cryptovaluta.

Op de laatste pagina: privacy, betrouwbaarheid en conclusie

De snelheden waren in mijn tests erg middelmatig, vaak zonder 20 procent van de basissnelheid te halen. Dat is een gemiddelde vanaf vijf locaties wereldwijd en dat werd omlaag getrokken door slechte resultaten in Australië en Japan. De snelheden van Europa en de VS waren met 20 Mbps een stuk acceptabeler. Niet fantastisch, maar goed genoeg voor de gemiddelde use-case.

Betrouwbaarheid

De bedrijfsinformatie en verantwoordelijke personen zijn openbare gegevens en dat schept wat meer vertrouwen. Om je op te geven heb je alleen maar een e-mailadres en naam nodig. De enige verificatie die wordt uitgevoerd is dat je inlogdetails in de mail ontvangt, om te voorkomen dat er nepadressen worden gegeven.

Het privacybeleid is een van de helderste die ik ooit heb gelezen en tevens het minst direct over welke beloftes kunnen worden waargemaakt. Het komt er wel op neer dat ZenMate geen websites logt of een langetermijn record bewaart van je IP-adres.

Conclusie

ZenMate is een prima optie als je een simpele VPN zoekt in Europa of Noord-Amerika. Power-users kunnen beter even verder zoeken. Er is niet veel dat geavanceerde gebruikers kunnen doen, zoals fijnmazige serverselectie of het wijzigen van VPN-protocollen. Voor beginners onder doorsnee gebruikers is het echter een uitstekende keus dankzij de simpele interface.