Dat is de uitkomst van een online enquête onder ontwikkelaars op surveymonkey die vorige maand werd gehouden. Hen werd gevraagd welke tools en libraries ze gebruiken binnen een ontwikkeling- of productieomgeving. De enquête is geplaatst door het gebruikersblog Ajaxian, en heeft meer dan 2600 deelnemers getrokken. Dat is volgens de site niet per se representatief, maar geeft wel een indruk wat er speelt. Bovendien benadrukt Ajaxian dat de lijst erg breed is opgesteld, met veel verschillende soorten omgevingen en libraries, voor zowel ontwikkel- als productieomgevingen.

Het objectgeoriënteerde Prototype is met 34,1 procent het populairst onder de frameworks en libraries. JQuiry volgt met bijna 30 procent. Eerste commerciële product in de lijst is Backbase, met iets meer dan 8 procent. Backbase is tot twee gebruikers gratis, daarboven moet betaald worden. "Het is verbazend om te zien dat er bijna een complete afwezigheid is van commerciële Ajax-producten," schrijft analist Richard Monson-Haefel in zijn blog. Monson-Haefel is betrokken bij het onderzoek van Ajaxian. "Backbase heeft veel succes gehad in het terugwinnen van verloren marktaandeel in 2006, maar andere commerciële pakketten hebben minder geluk gehad."

Wat Ajaxian verder opvalt is de enorme uitbreiding in de wereld van Ajax toolkits: waar in 2005 nog 36 tools in de survey werden genoemd, staat de teller in 2007 op 241. The Register stelt in een berichtje dat Ajax als markt nog relatief jong is, en dat er daarom enorm veel gratis tooltjes zijn. "Hoewel het idee voor Ajax-achtige technieken als verbetering voor webontwikkeling meer dan tien jaar oud is, wordt de term pas sinds een paar jaar gebruikt voor een specifieke groep scriptingtechnieken en bijbehorende tools," meldt de website.

Verder wordt Ajax het vaakst samen met PHP gebruikt. Java-incarnaties komen in die lijst op plek twee.

Overigens meldt Monson-Haefel ter relativering dat een collega-blogger, Simone Chiaretta, ook een enquête heeft gehouden, maar alleen onder .NET ontwikkelaars. Daar stak ASP.net met kop en schouders boven de rest uit. "Het laat zien dat de uitkomsten van dit soort open enquêtes afhankelijk zijn van het publiek dat naar de site getrokken wordt," schrijft Monson-Haefel. Bron: Techworld