Een ex-Apple-medewerker die zichzelf jarjoura noemt legt op Reddit uit hoe het komt dat iOS 11 zo buggy is. "Dat komt door een cultuur waarin EPM's (project managers) het voor het zeggen hebben. Voorheen werkten deze mensen samen met de ontwikkelaars om te plannen wat er precies moet gebeuren en iOS werd gezien als een holistisch product."

"Tegenwoordig focust iedereen zich op bugtracking-systeem Radar en moet elk onderdeel een prioriteit meekrijgen waarbij P0 betekent 'noodgeval, direct fixen' en P4 'leuk om te hebben'. Er is geen tijd of ruimte meer voor eigen projecten en iedereen is alleen maar bezig met het fixen van P1's."

"Iedereen is altijd in crisis-modus en er waren momenten dat ik en mijn directe collega's ons slecht voelden als we vrij wilden nemen. Het voelde alsof wij de rest van het team in de steek lieten. Als je je P1's allemaal had weggewerkt, ging je aan de slag met de P1's van een collega. Ontwikkelaars hadden niet langer de vrijheid te bepalen wanneer een feature gereed was om uit te brengen en EPM's waren vooral bezig met het 'overmanagen' van engineers," aldus jarjoura.

Projectmanagers konden de prioriteiten ook wijzigen als zij vonden dat deze te veel tijd in beslag kwamen. P1's konden worden "gedegradeerd" naar P2 en de desbetreffende feature werd verplaatst/uitgesteld naar een .1-release.

Deze manier van werken kan goed werken voor bestaande versies, maar kan averechts werken voor toekomstige versies aangezien er te weinig tijd overblijft voor het ontwikkelen van nieuwe features wat meer bugs met zich meebrengt.

"Ik denk dat dit ervoor zorgt dat de algehele kwaliteit omlaag gaat en dat zal zo blijven tot het bedrijf bereid is de EPM-afdeling minder machtig te maken."

Apple heeft toegegeven dat de betrouwbaarheid en prestaties van iOS 11 te wensen overlaat en dat het minder snel nieuwe features zal uitrollen in toekomstige versies.