Ik schrijf dit in een Microsoft Word 2010 venster dat minder dan mijn halve scherm beslaat. Er zijn ook twee Chrome-vensters zichtbaar - een met mijn inbox en een met artikelen die relevant zijn voor dit artikel - en tot slot zie ik Windows Media Player, die laat zien dat ik luister naar de zevende symfonie van Beethoven. Met een paar klikken kan ik heel makkelijk bij elk programma dat op mijn machine is geïnstalleerd.

Je raadt waarschijnlijk al dat ik niet werk op een machine met Windows 8. Een versie daarvan staat op een test-pc, maar voor de pc waarop ik werk heb ik een krachtig en veelzijdig os nodig waarmee ik de programma's en windows zo kan ordenen als ik wil. Windows 7 is zo'n besturingssysteem, Windows 8 is het niet.

Windows zonder windows

Blijkbaar heeft niemand bij Microsoft begrepen dat Windows Windows heet omdat het windows heeft?

Dat is misschien een heel voor de hand liggend feitje dat verwijst naar de tijd voordat de genieën in Redmond op het idee kwamen om ons op te zadelen met de 'Interface Formerly Known as Metro' (in het vervolg zal ik hieraan refereren als IFKaM). Het Windows 8 startscherm heeft geen windows. Je kunt er hoogstens twee programma's mee naast elkaar zetten, en zelfs dat is onmogelijk als de horizontale resolutie van je scherm kleiner is dan 1366.

Maar het gebrek aan windows is niet het ergste aan IFKaM. Het Startscherm kun je nog steeds zo organiseren dat alle zakelijke programma's, je tools en media players in aparte groepen staan, maar met IFKaM kun je je programma's niet hiërarchisch ordenen, zoals folders op je harde schijf of submenu's in het Startmenu. In plaats daarvan moet je er genoegen mee nemen dat alles direct op je scherm zichtbaar is.

De gemankeerde Windows desktop

Windows 8 houdt nog wel de oude user interface aan, die nu officieel Desktop heet, maar het is wel een kreupele versie. Je kunt Desktop niet instellen als je standaard interface. Je kunt er niet direct naartoe booten en je kunt Windows ook niet afsluiten vanuit Desktop. Aan de andere kant kun je wel je bestanden beheren in Desktop, terwijl er in IFKaM geen equivalent is van Windows Explorer.

Tot overmaat van ramp heeft Microsoft ook nog het Startmenu verwijderd, als je even niet let op de geminimaliseerde versie daarvan, die 'simplified start' heet. Het Startmenu is voor het eerst verschenen in Windows 95 en sindsdien is het steeds verbeterd. Het is intussen uitgegroeid tot een briljant stukje gemak.

Bedenk wat je allemaal kunt doen met het Startmenu in Windows 7. Je kunt shortcuts naar programma's bovenaan zetten, maar dat hoeft niet omdat de programma's die je vaak gebruikt toch al bovenaan komen te staan. Elke shortcut bevat weer een menu van onlangs gebruikte en vastgepinde bestanden.

Twee verschillende systemen zonder samenwerking

Om het allemaal nog erger te maken werken de twee verschillende interfaces niet goed samen. Je kunt niet zomaar ongestraft van interface wisselen.

Zo heeft Windows 8 twee versies van Internet Explorer, een voor elke omgeving. Maar die twee werken niet goed samen. Als je in de Desktopversie een favoriet aanmaakt, dan bestaat die alleen in de Desktopversie. In de IFKaM-versie kun je ook nog een webpagina vastzetten op het Startscherm, waardoor het daar nog voller wordt.

Het had zoveel beter kunnen zijn

Microsoft heeft de plank volledig misgeslagen. We hebben geen verwarrende mix nodig van Desktop en IFKaM-applicaties. We hebben een OS nodig dat van interface wisselt als jij wisselt van hardware.

Je zou het allemaal zelf moeten kunnen instellen, en iedereen zou zelf moeten kunnen kiezen onder welke voorwaarden die verandering plaatsvindt, en je zou ook de mogelijkheid moeten krijgen om de interface te houden waarop je je thuisvoelt.

Maar helaas, daar heeft Microsoft niet voor gekozen. Dus blijf ik bij Windows 7 zolang dat mogelijk is, en ik hoop dat het bedrijf alles rechttrekt in windows 9 (of beter nog, in Windows 8 SP1). En doet Microsoft dat niet, dan kunnen we altijd nog uitwijken naar Apple of Linux.

Lees ook het artikel 'Waarom je wel moet upgraden naar Windows 8'