De meningen zijn flink verdeeld over het Startscherm. En ik moet toegeven dat ik daar eerst ook mijn bedenkingen bij had, maar toen ik eenmaal doorhad dat het Windows 8 Startscherm simpelweg een vervanging is van het oude Startmenu, verdween mijn reserve tegen Windows 8. Het Startscherm is plat in plaats van hiërarchisch, net als vroege versies van Windows. Maar door het versimpelde ontwerp is het nu veel beter bruikbaar. Of je nu een touch-screen gebruikt, een laptop met touchpad of een scrolwiel op en muis, het opstarten en beheren van applicaties gaat heel gemakkelijk. En als je niet zonder het Startmenu kunt, dan klik je gewoon rechts in de linker onderhoek van het Startscherm. En voila, daar heb je een vereenvoudigd Startmenu.

De vele kleine verbeteringen maken het de desktopgebruiker makkelijk. Zo kun je in het Filemenu in de File Manager zien wat je de laatste tijd allemaal hebt geopend. Klik op het Homemenu en je krijgt een lijstje van veelgebruikte opdrachten. Heb je het control panel nodig? Ga met de muis naar de linker onderhoek en klik met rechts, of gebruik de sneltoets Windows-X, en het vereenvoudigde Startmenu verschijnt met veelgebruikte desktopopdrachten.

Als je een applicatie niet snel kunt vinden met de muis, typ de naam en je vindt het direct via search.

Onder de motorkap

De grootste verbeteringen in Windows 8 zitten onder de motorkap. Het nieuwe grafische subsysteem, dat DirectX gebruikt om alle tekst en windows te renderen, zorgt ervoor dat het besturingssysteem sneller reageert als je windows verplaatst of door het startscherm heen scrolt. Internet Explorer 10 en Microsoft Office voelen ook sneller aan.

Printen gaan significant beter, dankzij het zogenoemde extensible print-class driver framework. Windows 8 hoeft niet meer duizenden individuele printer drivers in de gaten te houden, maar maakt gebruik van een enkele class driver om verschillende soortgelijke printers aan te sturen. Verder is de user interface voor het beheren van print jobs en features veel simpeler geworden dan in Windows 7.

Met het nieuwe Storage Spaces kunnen gebruikers redundant storage aanmaken op drives met verschillende grootte die aan verschillende interfaces kunnen worden gehangen. De storage pools die je dan krijgt beschermen je data tegen kapotte schijven. File History, een andere opslag-feature, maakt het backuppen simpeler en makkelijker.

Nog een opmerkelijke verbetering is het vernieuwde systeem voor de refresh. Hiermee kun je het systeem terugbrengen naar een clean install of een bijna clean install, als een slecht geschreven applicatie het heeft gemolesteerd. En dat kan dus met behoud van al je bestanden en settings. Als je verder niet bang bent om met de command prompt te werken, dan kun je precies aangeven wat je wilt behouden in het ververste systeem en wat je wilt overslaan.

Touch

Windows 8 biedt een echt tienvingerig multitouch-systeem dat uitstekend werkt. Skeptische pc-gebruikers herinneren zich misschien de Tablet PC van Microsoft, die onhandig en omslachtig was om mee te werken. Maar Windows 8 is heel andere koek. Touch is een integraal onderdeel van de hele ervaring en is er niet achteraf nog eens bovenop geschoefd.

Een gemeenschappelijk ecosysteem

Het gemeenschappelijk app ecosysteem dat draait op pc's, tablets en zelfs telefoons lanceert Microsoft in het tweede decennium van de 21ste eeuw. Verstokte pc-gebruikers jammeren nu over de veranderingen in hun desktopsysteem, maar ondertussen is de manier waarop je door een telefoon of tablet navigeert hetzelfde als waarop je je pc of laptop gebruikt. Dat maakt het leven net even wat makkelijker.

Lees ook het artikel 'Waarom je niet moet upgraden naar Windows 8'