Android zal uiteindelijk worden vervangen door een ander besturingssysteem en verschillende bedrijven werken al aan alternatieven. Vorige week werd bekend dat Facebook werkt aan een eigen besturingssysteem. Mark Lucovsky, die vroeger werkte aan Windows NT, leidt het Facebook-project. Het bedrijf werkt daarnaast aan een virtuele assistent die moet concurreren met Siri, Alexa en de Google assistent.

Het is de bedoeling dat dit besturingssysteem op next-gen-apparaten zal draaien. Denk daarbij aan VR- en AR-brillen. Normaal gesproken wordt verwacht dat deze apparaten op Android zullen draaien, dus waarom wordt daar dan niet gewoon naar toe gewerkt?

Facebook's hardwarechef Andrew Bosworth zegt: "We willen er echt voor zorgen dat de volgende generatie ruimte voor ons heeft."

(Ironisch genoeg is dit precies de reden waarom Google Android kocht)

Eén Facebook

Een andere mogelijke reden is dat een nieuw OS onderdeel is van een nieuwe strategie van Facebook om zich in de toekomst niet meer door de overheid te worden opgedeeld. Als verschillende producten zoals Oculus, Instagram en WhatsApp draaien op Facebook’s eigen besturingssysteem, dan zouden ze gezien kunnen worden als één enkel product dat bij elkaar hoort binnen één bedrijf.

Facebook heeft eerder geprobeerd voet aan de grond te krijgen met een eigen besturingssysteem en lanceerde in 2013 een project met de codenaam Oxygen dat een Facebook-specifieke "app store" zou bieden waar gebruikers de Android apps van Facebook kunnen downloaden buiten de Play Store om.

Facebook is niet het enige bedrijf dat een alternatief voor Android bouwt.

Huawei's Harmony

De Chinese elektronicareus Huawei zegt dat ze een besturingssysteem hebben gebouwd dat ze kunnen gebruiken op Huawei smartphones in plaats van Android. Het bedrijf heeft naar verluidt een 42 procent smartphone marktaandeel binnen China. Ze lanceerden HongmengOS (HarmonyOS), omdat het bedrijf op de zwarte lijst is gezet door de Amerikaanse overheid omdat het verdacht werd van spionagepraktijken.

Google-diensten worden in China geblokkeerd, dus de meeste Chinese smartphonefabrikanten gebruiken de niet-gelicentieerde, open source versie die geen toegang heeft tot de Google Play Store.

HarmonyOS is open source en kan door andere bedrijven worden gebruikt.

Het nadeel voor Google zou niet zijn dat Chinese klanten HarmonyOS binnen China zouden gebruiken, maar dat Huawei en andere Chinese bedrijven HarmonyOS-telefoons wereldwijd zouden kunnen exporteren, waardoor de gelicentieerde Android vervangen zou kunnen worden.

Het is duidelijk dat Huawei liever gebruik wil maken van Android, ongetwijfeld vanwege de stabiliteit en de compatibiliteit met apps. HarmonyOS zou worden ingezet als Plan B of onderhandelingstactiek.

Toch is de Android-vervanger van Huawei in "harmonie" met een Chinese overheidsrichtlijn om de hele Chinese overheid tegen 2022 van alle niet-Chinese software af te halen.

PureOS

Een andere aanpak om Android te vermijden is het gebruik van een bestaand besturingssysteem in plaats van het bouwen van een nieuw systeem.

PureOS is een Linux-distributie die niet alleen voor laptops wordt gemaakt, maar ook voor smartphones. De apparaten van Librem draaien PureOS, een op Debian gebaseerde GNU/Linux-distributie. De huidige versie heet PureOS 9.0 Hephaestus en kan ook op non-purism-hardware worden geïnstalleerd.

PureOS komt ook met zijn eigen webbrowser genaamd PureBrowser, een beveiligingsgerichte versie van Firefox die standaard op DuckDuckGo draait, in plaats van Google.

Lees ook: Dit zijn de specs van de versleutelde Linux smartphone

Een ander project voor het draaien van Linux in plaats van Android heet PinePhone. De filosofie achter dit systeem, is dat er geen bestaand systeem wordt aangepast of een nieuw systeem wordt ontwikkeld, maar dat de hardware wordt aangepast om een onaangepaste versie van Linux te kunnen draaien.

Lees ook: Maker goedkope Linux-hardware werkt aan smartphone

Fuchsia

Veel bedrijven geloven duidelijk dat Android moet worden vervangen. En Google is het daarmee eens. Daarom werkt de zoekgigant aan vervanger Fuchsia. Het bedrijf heeft MacOS-pionier Bill Stevenson ingehuurd om het project te leiden.

Google's Fuchsia OS, in ontwikkeling sinds 2016, zal Android vervangen, en mogelijk ook ChromeOS, als alles volgens plan verloopt.

Fuchsia's Zircon microkernel het OS alles laten draaien, van horloges tot desktops.

Het is ontworpen om te functioneren, voor een deel, zoals Chrome dat doet met extensies. Het moet het mogelijk maken om functies uit te rollen over de apps heen in plaats van alleen binnen de apps. (Als je bijvoorbeeld grammaticacontrole wilt toevoegen, zou het niet alleen in je tekstverwerkersapplicatie moeten staan, maar in plaats daarvan in alle programma's). Fuchsia zou ook meer Google Assistant-centrisch moeten zijn, met Google's virtuele assistent die meer acties controleert.

Cruciaal is dat Fuchsia Android-apps zal draaien. De nieuwste versie van het Android Open Source Project laat zien dat Fuchsia Android apps zal draaien via de Android Runtime (ART). Toekomstige versies van ART zullen naar verluidt geïnstalleerd kunnen worden als een normale app en zullen zo het draaien van Android-apps vergemakkelijken.

Onafhankelijkheid

Android is een wereldwijde kolos die op meer apparaten (meer dan 80 procent van de markt) wordt geïnstalleerd die door meer mensen worden gebruikt en door meer apps worden ondersteund dan welk ander besturingssysteem in de geschiedenis dan ook.

Waarom willen dan zoveel bedrijven het vervangen?

In één woord: onafhankelijkheid.

De controle over een besturingssysteem brengt veel te veel macht over aan zakelijke rivalen (Facebook), politieke rivalen (Huawei) en feature rivalen (Purism).

Voor Google is de vervanging van Android gewoon een noodzaak. Android is alweer bijna 18 jaar oud. Het is waarschijnlijk niet geschikt voor de volgende generatie platformen zoals een slimme bril. En het is waarschijnlijk niet geschikt voor de zakelijke doelstellingen van Google (het gebruiken van een besturingssysteem voor alle apparaten)

Hoe je het ook wendt of keert, Android zal worden vervangen en wij denken dat Fuchsia de grootste kans maakt.