Windows 7 wordt geprezen om de uitgebreide hardware compatibiliteit. In de meeste reviews van het OS wordt opgemerkt dat Windows 7 – in tegenstelling tot Vista, dat werd geplaagd door buggy en incomplete drivers – zonder aanpassingen goed samenwerkt met de meeste hardware. Ogenschijnlijk is dit te danken aan het uitgebreide gebruik van Windows Update. Maar in feite zitten er in Windows 7 minder device drivers dan in Vista of XP, juist omdat Microsoft die last heeft afgeschoven op het Windows Update model.

Maar wat gebeurt er als Windows Update je in de steek laat? Zojuist heb ik zo’n scenario uitgeprobeerd toen ik probeerde om een nieuw model HP DeskJet printer aan te sluiten op mijn netbook met Windows 7 Ultimate. Het besturingssysteem probeerde de printer eerst te installeren met behulp van de drivers in de locale cache, om daarna zijn toevlucht te zoeken bij de Windows Update site, om te kijken of het een driver kon vinden. Maar helaas, op geen van beide locaties was er een te vinden. Dus werd ik gedwongen om mijn kostbare tijd te besteden aan het afzoeken van de HP website naar het geschikte pakket. Dat bleek een gigantisch installatiepakket te zijn (40MB voor een printerdriver?!) dat er erg lang over deed om te installeren en dat nog meer crapware toevoegde aan mijn toch al trage netbook.

Ik beschouw mezelf als een gebruiker die redelijk goed overweg kan met techniek. Sinds de vroege jaren 80, te beginnen bij versie 1.03, heb ik met de verschillende verschijningsvormen van Windows gewerkt. Het downloaden en installeren van een lastige driver is voor mij dus geen enkel probleem. Maar minder technische gebruikers kun je net zo goed vragen om een ruimteschip te bouwen. Ze kunnen het geen van beide. Het proces is gewoon niet intuïtief genoeg. En nog erger is dat het proces op mij overkomt als een stap terug. Ondertussen waren we zover dat Windows een groot aantal drivers bij zich had (al waren veel daarvan nogal gedateerd) en meestal was er tenminste één legacy generic printer driver die de nieuwbakken printer herkende en ermee samen wilde werken. Maar zelfs dat was nu dus niet het geval.

Zal het vertrouwen dat Windows 7 heeft in Windows Update de Achilleshiel van het besturingssysteem blijken te zijn? Dat is niet waarschijnlijk, maar samen met de andere tekortkomingen van Windows 7, zoals de zware eisen aan de hardware, de halfbakken compatibility mechanismen (contoleer je CPU voor VT ondersteuning) en de steile leercurve, zou de beslissing van Microsoft om voor elke installatie een verbinding te vereisen wel eens de druppel kunnen zijn die de emmer doet overlopen.

Zelf ga ik Windows 7 in ieder geval niet meenemen als ik op reis ga naar de minder ontwikkelde gebieden van de wereld, waar verbinding met het internet niet vanzelfsprekend is. De kans dat ik daar een oude printer of scanner tegenkom – eentje waarvoor ik zeker Windows Update nodig heb, terwijl XP de driver gewoon aan boord heeft – is te groot om dat risico te nemen.

Laten we hopen dat een of andere slimmerik uitvindt hoe je de inhoud van de Windows Update site op een serie cd’s of dvd’s kunt zetten. Dat zou erg handig zijn als je in de nesten raakt zonder een verbinding in de buurt.

Bron: Techworld