Het zal weinig mensen verrast hebben toen een Microsoft-chef het eindelijk bevestigde: Windows Mobile is niet meer. Het bedrijf zal bestaande versies blijven ondersteunen, zo meldde Microsoft-VP Joe Belfiore in een serie tweets waarin hij uitlegde dat er geen plannen zijn om nieuwe versies van de hardware of het besturingssysteem uit te geven.

Toen een gebruiker hem de vraag stelde of het tijd was om het Windows Mobile-platform te verlaten, gaf Belfiore aan dat ze bugfixes en patches blijven ontvangen, maar dat er geen focus is op het bouwen van nieuwe features of hardware. Hij gaf zelfs toe dat hij persoonlijk was overgestapt op een ander platform vanwege de apps.

Andere tijden: Microsoft kondigde een paar jaar geleden hechtere integratie van Windows Phone met Windows 8 aan.

Een andere gebruiker wees erop dat als Windows Mobile-gebruikers overstappen op iOS of Android er geen bestaansrecht meer is voor Microsoft. Belfiore legt uit dat een grote meerderheid van de gebruikers van Windows, Office en Xbox meerdere ecosystemen hebben en dat de meeste mensen een verschillend platform hebben voor telefoon en pc.

Hierna: De technologie was niet slecht, maar simpelweg overbodig in de huidige markt.

De ondergang van Windows Mobile is volgens hem grotendeels te wijten door het gebrek aan een applicatie-ecosysteem - zelfs terwijl het bedrijf er alles aan deed om ontwikkelaars zover te krijgen voor Windows Mobile te bouwen en zelfs eigen applicaties schreef. Ondanks dat bleef het app-volume te laag voor bedrijven om te investeren in het platform.

Volgens analist Jack Gold is het probleem niet zozeer dat de technologie zelf slecht is, maar dat het moeilijk is om op te vallen in een markt die wordt gedomineerd door Android en iOS. "Het is een simpele rekensom voor ontwikkelaars: schrijf je een app voor een platform met een marktaandeel van 3 procent of voor eentje met 35 procent?"

Sterven na dood

Behalve dat er niet genoeg partners investeerden in Windows Mobile, heeft Microsoft zelf ook een paar misstappen gemaakt zowel qua technologie als financi├źn. Niet in de minste plaats noemt Gold de overname van Nokia voor 7,2 miljard dollar op het moment dat het Finse bedrijf al op sterven na dood was in de mobiele markt.

Tekenend was dat de Nokia- acquisitie niet zonder slag of stoot ging en het bestuur van Microsoft tegen het plan was gekant. Toenmalig CEO Steve Ballmer drukte die er toen hard doorheen, wellicht als overcompensatie omdat het toenmalige Windows Phone veel te laat op de markt kwam als moderne opvolger van het oude Windows Mobile wat een iets mobielere versie was van de desktop-equivalent.

Hoe Microsoft het been verloor waar Apple mee aan de haal ging is breed uitgemeten, maar het begin was deze beruchte reactie toen de iPhone werd gepresenteerd. Op de laatste pagina: Microsoft zet harder in op mobiele toepassingen op andere platforms, onder meer met mobiele Office en de komst van browser Edge naar iOS en Android.

Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat Microsoft steeds meer besefte dat het bedrijf geen eigen mobiel platform nodig heeft om succesvol te zijn in de mobiele markt. De omzet komt in toenemende mate van mobiele toepassingen als Bing en Cortana en cloudplatform Office 365 is op desktop en mobiele groot genoeg om het bedrijf winstgevend te maken.

Edge naar mobiel

Een nieuwe zet is dat browser Edge, voorheen alleen beschikbaar als applicatie binnen Windows 10 , nu ook naar iOS en Android komt. "Dat zal helpen om meer aanwezig te zijn op die mobiele platforms", denkt Gold. Overigens zal aan die zet hebben bijgedragen dat Edge en IE op Windows flink terrein verliezen en dat gebruikers massaal zijn overgestapt op browser Chrome.

Gebruikers raken gewend aan synchronisatie van hun mobiele browser met de desktop en met Edge op mobiel probeert Microsoft mensen ook in deze behoefte te voorzien. Toepassingen en de bedrijfsmatige back-end van Microsoft (Azure) zijn de toekomst, niet zozeer het besturingssysteem waar ze op moeten draaien.

Strategie duidelijk

Met andere woorden, het experiment heeft niet per se gefaald, maar het platform is overbodig gebleken voor de mobile first, cloud first-strategie die Satya Nadella al enkele jaren bezigt. "Als je een zakelijke gebruiker bent, ben je veel bezig met Office. Het belangrijkste is dat Office dan goed werkt op je telefoon", zegt Gold. "Daar is het geld te verdienen en ik denk dat Microsoft dat beseft."

CEO Nadella bekeek het drie jaar geleden als een groots experiment: waar is de waarde te halen? Microsoft lijkt inmiddels het antwoord te hebben.