De publieke bèta voor Office 2010 is gisteren aangekondigd op de Sharepoint-conferentie die deze week plaatsvindt in Las Vegas. De proefversie van het kantoorpakket komt tegelijk met de bèta van de nieuwe Sharepoint-versie. De bèta van de online-uitvoering van Office, Web Apps geheten, komt dan ook.

Tweede bèta

Een gesloten bèta van Web Apps is begin september uitgebracht. Daarvoor zijn enkele tienduizenden gebruikers uitgenodigd door Microsoft. Die proefversie was beperkt tot Word, Excel en Powerpoint en bovendien nog niet geheel functioneel.

Het belangrijkste gemis was de mogelijkheid Word-documenten te bewerken. Die eerste bèta was alleen-lezen. Eerder was het nog de bedoeling van Microsoft om de eerste bèta van Web Apps in augustus uit te brengen.

Bedreigd

Microsoft komt begin komend jaar met een flink offensief rondom Office. Het brengt niet slechts een nieuwe versie van het marktdominante applicatiepakket. Office verschijnt ook eindelijk in een webuitvoering, als tegenhanger voor online-kantoorapplicaties zoals Google Docs, Zoho en Adobe Buzzword.

Daarnaast krijgen pc's vanaf begin 2010 voortaan standaard een lichte uitvoering van het Office-pakket meegeleverd. De kosten daarvoor, naar schatting 90 tot 140 euro, zijn verdisconteerd in de aanschaf van de Windows 7-pc. Microsoft hoopt klanten later te verleiden tot upgrades naar zwaardere uitvoeringen van zijn kantoorpakket.