Volgens de general manager van AppSense Sean Walsh zijn beheerafdelingen zich er maar al te bewust van dat de invoering van een nieuw besturingssysteem onvermijdelijk zal leiden tot ontevredenheid bij gebruikers. “Voor de meeste bedrijven is het al jaren geleden dat op de desktop een nieuw besturingssysteem hebben geïnstalleerd, maar toch zullen maar weinig beheerders vergeten zijn dat de overstap naar een nieuw platform kan leiden tot een heel arsenaal aan problemen als de migratie niet op de juiste manier wordt uitgevoerd”, zegt hij.

Angst voor complexiteit

Walsh stelt dat de angst voor het te gecompliceerd maken van processen en de dreiging van een ontevreden gebruikers hebben bijgedragen aan de beslissing van veel bedrijven om niet op Windows Vista over te stappen. “Nu Windows 7 eraan zit te komen, lijkt het erop dat het eindelijk tijd is voor een systeemupgrade.”

Risico's en uitdagingen

Volgens Walsh kent Windows 7 naast veel voordelen ook de nodige risico’s en uitdagingen. “Het is moeilijk te voorspellen hoe gebruikers zullen reageren als ze te maken krijgen met een nieuwe interface die de compatibiliteit van applicaties, de stabiliteit van drivers en de prestaties verandert. “Er zijn al een aantal tools beschikbaar die omgaan met het management en de invoering van het nieuwe besturingssysteem en helpen met compatibiliteitsproblemen. Maar deze tools houden geen rekening met het belangrijke probleem van gebruikersgegevens en -instellingen – iets dat altijd samengaat met een migratie en waar vaak slecht mee wordt omgegaan.” Hij zegt dat organisaties de hoeveelheid tijd onderschatten die een gebruiker nodig heeft om al zijn applicaties en instellingen helemaal opnieuw te configureren in het nieuwe besturingssysteem. “Het is niet ongebruikelijk dat een gebruiker een hele dag bezig is met het upgraden en configureren van een nieuw besturingssysteem waar hij of zij niet mee bekend is.”

Hulp bieden

Hier kan een omgevingsmanager hulp bieden, volgens Walsh. “Die geeft je de mogelijkheid je tussen platforms te bewegen en alle belangrijke gegevens naadloos naar de gebruikers zelf te migreren – instellingen, data, en aanpassingen. Personaliseringstechnologie virtualiseert bij wijze van spreken de gebruikersinstellingen per applicatie en biedt ze op aanvraag als een aparte laag bovenop het besturingssysteem en applicaties aan.”

Voorbereid zijn

Hij voegt hieraan toe dat organisaties zich om een simpele en snelle desktop-upgrade te realiseren moeten verdiepen in de voordelen en tools die Windows 7 te bieden heeft. “Denk eraan dat een succesvolle upgrade afhankelijk is van hoe snel je gebruikers weer aan de slag kunnen. Beheerafdelingen moeten ervoor zorgen dat ze voorbereid zijn om dit proces gemakkelijk te maken.”

Bron: Techworld