Dat blijkt uit een steekproef van Webwereld. Grote bedrijven in Nederland als SAP, Sun, Red Hat, Logica CMG en IBM verklaarden hun steun voor het actieplan tegenover de site. Microsoft lijkt daarmee vrijwel alleen te staan in hun verzet tegen de plannen van staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken. De site heeft dertien ondernemingen benaderd, en de reacties in een artikel verwerkt.

Heemskerk wil dat overheden in principe de voorkeur geven aan open source en open standaarden. Rijskoverheden moeten vanaf april in ieder geval ODF gaan ondersteunen. Theo Rinsema, general manager van Microsoft Nederland, beklaagde zich vorige week in een interview tegenover Webwereld over het voorstel. Microsofts eigen OOXML dreigt buitenspel te raken, omdat de voorkeur uit zou moeten gaan naar het door de ISO geaccepteerde ODF.

Enige tegenstander van het actieplan die Webwereld tegen is gekomen is esb-ontwikkelaar Cordys, het bedrijf van Jan Baan. Marketing manager Vincent van Hunnik zegt het vreemd te vinden dat de overheid zichzelf keuzebeperkingen gaat opleggen met een richtlijn voor open standaarden. "Ik voorzie ook geen gevaar of effecten voor ons,' zegt Van Hunnik. "Maar de beste oplossing is soms gesloten, soms open source."

Verder plaatst Sun zijn kanttekeningen bij het tijdsschema dat Heemskerk voor ogen heeft. Bron: Techworld