Elke browser is meerdere malen met verschillende benchmarks getest en wij hebben gekeken hoe zij presteren in een werk- en privé-scenario. De vorige keer keken wij alleen naar accuduur naar aanleiding van claims die Microsoft en Opera maakten.

Vandaag pakken we officiële benchmarks erbij om te kijken hoe de browsers presteren op andere gebieden. We gebruiken RoboHornet, Bmark en Octane. Op basis van de uitkomsten in deze gegevens geef ik mijn mening over de browsers in de vorm van een top 5.

#5 Microsoft Edge

Mocht je de browser liever niet gebruiken en deze willen installeren zal je de trukendoos flink moeten opentrekken. Microsoft heeft ervoor gezorgd dat dat (net als vroeger met Internet Explorer) niet zomaar kan.

Ik zou hier een heel relaas kunnen neerpennen over gebruikersvrijheid en keuzevrijheid en de filosofische redenen achter de gedwongen aanwezigheid van deze browser (in combinatie met Cortana) maar dat is niet echt de punt van het artikel.

Toch kan ik het niet negeren en moet ik het even kwijt. Ik begrijp best dat dit geen uniek Microsoft-probleem is (zie Apple i.c.m. Safari). Daarnaast geeft Microsoft je wel genoeg mogelijkheden om de browser uit te schakelen en Cortana te ontwijken.

Toch is het frappant dat de meeste problemen die ik had met Edge niet zozeer de schuld waren van Microsoft, maar eerder van Google. Ik breng veel tijd door in het app-ecosysteem van Google en de regelmatige screen-popups die melden dat "hetzelfde ook mogelijk is in Google Chrome" worden dan al snel irritant. Als ik vervolgens switch naar Chrome begint Windows weer te hinten dat ik beter Edge kan gebruiken wegens energiezuinigheid.

Op de volgende pagina: De benchmarkresultaten van Edge

Als we naar de benchmarkresultaten kijken maakt de browser van Microsoft niet echt een goede indruk in vergelijking met Chrome en de twee andere op Chrome gebaseerde browsers. Edge voelde overigens niet minder responsief aan dan de andere browsers en de interface ziet eruit zoals je het zou verwachten van een Modern-UI-applicatie (gesimplificeerd menu, grote blokken en strak). Ik vind Edge er persoonlijk erg mooi uit zien maar de menustructuur staat mij dan niet echt aan.

Deze browser staat bij mij op nummer vijf omdat ik mij niet kan voorstellen waarom je deze browser zou gebruiken in vergelijking met de andere browsers in deze lijst. De mogelijkheid om aantekeningen te maken op een webpagina is leuk, maar het delen met anderen werkt niet vlekkeloos en je zal de Modern-UI-apps moeten gebruiken om het voor elkaar te krijgen. De interface is goed genoeg en ziet er mooi uit maar ik prefereer zelf toch liever een andere browser.

#4: Google Chrome

Deze browser heeft alweer enkele jaren gelden Firefox van de troon gestoten en is voor veel gebruikers inmiddels de standaardbrowser. Dat geldt ook voor mij, voorheen was ik een fervent Firefox-aanhanger.

Het installeren van de browser is zo gepiept maar was geen fan van de "maak van Chrome mijn standaardbrowser"-optie die standaard was aangevinkt. Het is meer een principekwestie dan echt een probleem. Ik heb graag zoveel mogelijk controle over mijn computer en software. Er zijn nog veel meer vervelende standaard aangevinkte opties in andere web-installers (Java's beruchte samenwerken met de Ask Toolbar is een mooi voorbeeld).

Net als Firefox behoudt Chrome zoveel mogelijk instellingen, extensies en geschiedenis tenzij jij iets anders aangeeft aan de uninstaller. De extensies kunnen je browser flink uitbreiden en zijn erg makkelijk in gebruik.

Google's browser moet het vooral hebben van simpelheid en gemak. Het is een snelle, gestroomlijnde intuïtieve browser die kinderlijk makkelijk te installeren en te configureren is.

Google is er echter minder blij mee als je onder de motorkap wil neuzen. Als je echt belangrijke dingen wil wijzigen aan de browser zal je flink moeten zoeken. Gelukkig kom je een heel end als je de ://flags pagina opent.

Op de volgende pagina: De benchmarkresultaten van Chrome

Hier kunnen we kort over zijn. Chrome is een geheugenmonster. Als je taakbeheer opent zal je zien dat Chrome meerdere processen tegelijkertijd inneemt. Dat is niet zo heel gek als je naar de gemiddelde moderne browser kijkt maar als je een oudere machine hebt en/of niet veel RAM aan boord hebt, kan dat problemen opleveren en de boel flink vertragen.

Ik zou hier verder iets kunnen zeggen over dat het ok is voor de gemiddelde internetter maar het is moeilijk te zeggen wat de gemiddelde internetter nou echt precies doet of wil. Het belangrijkste is wel dat Chrome snel is en makkelijk genoeg is voor zelfs de grootste digibeet. Geavanceerde gebruikers die het leuk vinden om onder de motorkap te kijken en te knutselen kunnen snel gefrustreerd raken van deze browser.

#3: Mozilla Firefox

Firefox's installer is minder opdringerig dan die van Chrome en Edge. Er wordt niet gezeurd over het kiezen van een standaardbrowser en het laat geen oude instellingen achter op je machine als je de boel de-installeert. Alleen bookmarks/bladwijzers en add-ons van oude installaties verschijnen weer netjes als je de browser opnieuw installeert.

De Firefox-ervaring komt het dichtstbij dat van een traditionele web browser. Het is makkelijk te configureren en heeft ontzettend veel ondersteuning van add-ons en werkt gewoon. Wat dat betreft komt het heel dichtbij Chrome behalve dan dat deze browser je wel onder de motorkap laat kijken en geavanceerde instellingen laat wijzigen.

Firefox is zonder twijfel een capabele up-to-date-browser die alle nodige features aan boord heeft zelfs als deze mij soms doen denken aan de computerlaboratoria op de universiteit. De browser ziet er goed uit (mooie ronde tabs) en is netjes in segmenten onderverdeeld. En de add-ons maken de browser echt helemaal compleet.

En toch komen de prestaties van deze browser (ondanks alle grote verbeteringen) niet in de buurt van Chrome en z'n varianten. Zeker als je intensief aan het internetten bent zal je soms last hebben van de nodige vertragingen. Het is geen ramp, maar kan af en toe wel ontzettend irritant zijn. Ik denk daarom niet dat ik zo snel terug zou schakelen naar deze browser.

#2: Opera

Opera was Firefox voordat Firefox Firefox was (kan je het nog volgen?) De eenzame browser in een wereld waar Internet Explorer het voor het zeggen had. De browser kwam uit in 1995 en stond vooral bekend als de sneller browser die geen IE was. Bovendien was de browser niet gratis. In 2000 werd deze browser gratis.

Opera stond vooral bekend om z'n geweldige prestaties. De browser was supersnel. Zelfs voordat de browser van z'n eigen engine inwisselde voor die van Chrome was deze browser erg lang de snelste browser die je maar kon krijgen,

De browser is zo geïnstalleerd en stelt de "standaard browser"-vraag vergezeld met een grote "vraag mij dit niet meer"-optie als deze voor het eerst wordt gestart. De browser is nog steeds een van de snelste browsers en kan Chrome en Vivaldi meestal goed bijbenen.

De switch naar Opera ging echter niet zonder slag of stoot. Het nam aardig wat tijd in beslag om mijn bookmarks te importeren van andere browsers aangezien het alles onder de "geïmporteerde bookmarks"-submap gooit zonder behoud van submappen of bookmark-balk. Het is een klein dingetje, maar dat had beter opgelost kunnen worden.

Toen dat eenmaal was gedaan draaide de browser als een zonnetje. De browser is responsief en soepel en werkt uitmuntend. Ik was bijna geswitcht van Chrome naar Opera totdat ik aan de slag ging met...

#1: Vivaldi

Vivaldi is gemaakt door voormalig Opera-bouwer Jon von Tetzchner en is gebouwd als reactie op het te mainstream worden van Opera.

Je kan wel verwachten dat een browser die speciaal is gemaakt voor de power-user dat deze een hoop functies en mogelijkheden aan boord heeft om de browser helemaal naar je hand te zetten. Dat betekent echter wel dat je voor sommige instellingen flink zal moeten doorklikken door een flinke menustructuur.

De installatie is simpel en valt je niet lastig met vragen over standaardbrowsers. Qua design doet de browser een beetje denken aan Google's Material Design en zag er fijn uit. Zeker toen ik de boel helemaal aan m'n eigen wensen had aangepast. Een leuke extra feature is dat de bovenste balk van kleur wijzigt om beter overeen te komen met de look en feel van de website waar je op dat moment op zit (de browser kijkt hiervoor naar het [favicon]-icoontje). Deze instelling kan uiteraard worden uitgeschakeld als het je irriteert.

Vivaldi is, net als Opera, gebaseerd op Chromium. Veel van de functies en manieren waarop websites gerenderd worden komen overeen met Google Chrome. Dat zie je ook terug in de benchmarkresultaten. Deze zijn, wederom nagenoeg identiek. Toch is de algehele ervaring van Vivaldi anders. Waar Chrome probeert alles zo naadloos en simpel mogelijk te maken geeft Vivaldi je de optie om alles tot in het oneindige te tweaken.

Simpel gezegd komt het erop neer dat ik de extensies van Chrome kan blijven gebruiken en toch een hoop meer flexibiliteit heb en veel meer opties heb om mee te stoeien. Al deze extra's zijn perfect voor iemand die een ongezonde hoeveelheid tijd op het internet doorbrengt. (Hoi).

De browser ziet er prachtig uit, is flexibel, functioneel en super snel. Ik weet wel welke browser ik vanaf nu ga gebruiken.