WhatsApp heeft duidelijk lak aan het web. Het komt met een 'webapp' die in de verste verte die naam niet mag dragen. De immens populaire chatdienst pretendeert communicatie laagdrempelig te maken, voor potentieel miljarden mensen. Met dat in het achterhoofd is de nu gelanceerde webapp een doodzonde tegen de eigen bedrijfsfilosofie.

Fantastisch dat open web, dat biedt inderdaad kansen voor veel meer mensen. Mensen die zich geen dure smartphones kunnen permitteren en niet 24/7 online zitten met ruime mobiele databundels op 3G en 4G. Oh wacht, voor die honderden miljoenen mensen is de zogenaamde webapp juist niet.

Gemankeerd

We sommen de manco's even op: het werkt slechts op één browser, Chrome, omdat het gebruik maakt van een niet gestandaardiseerde API. Vanwege de authenticatie via de mobiel van de gebruiker, middels een QR-code, vallen alle iPhone-gebruikers buiten de boot. Helaas, geen WhatsApp-webapp voor hen. En als klapper op de vuurpijl: "Je telefoon moet verbonden zijn met internet om WhatsApp Web te laten werken..."

Lees verder bij developer Andre Garzia, die maakt er vakkundig gehakt van.