Vorige week werd het internet opgeschrikt door een waarschuwing van een beveiligingsonderzoeker die waarschuwde voor een achterdeur in WhatsApp. Deze achterdeur zou het mogelijk maken berichten van gebruikers te kunnen onderscheppen.

Verloren berichten

WhatsApp heeft gereageerd en aan collegasite Greenbot laten weten dat het geen gehoor geeft aan achterdeurverzoeken van overheden. "De beslissing om [de applicatie] op deze manier te ontwerpen is gemaakt om te voorkomen dat miljoenen berichten verloren gaan."

WhatsApp zegt verder dat gebruikers door de app op de hoogte kunnen worden gebracht als de sleutel wordt gewijzigd of als er andere beveiligingsrisico's optreden. Deze optie staat echter standaard uitgeschakeld. Hier kan je lezen hoe je dit inschakelt.

Overigens meldt OpenWhisper Systems, bekend van de beveiligde chat-app Signal, dat er helemaal geen achterdeur in Whatsapp zit. In de blogpost haalt het bedrijf de bevindingen van The Guardian onderuit en wordt uitgelegd waarom deze manier van sleutels uitwisselen normaal is.

Lees ook: Zo voorkom je dat WhatsApp je gegevens met Facebook deelt