De officiële verschijningsdatum van Windows 10 staat op de rol voor 29 juli, maar dat betekent niet dat iedereen direct daarover de beschikking krijgt. Microsoft heeft nu in detail uitgelegd wie wanneer wat krijgt, en we zetten dat even kort op een rijtje.

Eerst krijgen de hardwarepartners van Microsoft (de OEM's) de beschikking over Windows 10 en dat gebeurt al in de weken voor 29 juli. Overigens krijgen in eerste instantie alleen de partners de nieuwe software als zij al aangegeven hebben direct met nieuwe apparaten op de markt te komen die Windows 10 zullen draaien. Met het simpelweg overzetten van de huidige Windows 8.1-machines naar Windows 10 maak je Microsoft nog niet blij, dus dat moet even wachten.

Dan de winkeliers

Daarna is het de beurt aan de winkeliers. De retailers krijgen de beschikking over Windows 10 om zo klanten te helpen upgraden die bij aankoop van een machine de garantie hebben gekregen dat zij die in de winkel kunnen omzetten naar Windows 10.

Ondertussen krijgen de winkeliers tevens de beschikking over stickers die ze op machines kunnen plakken die nog Windows 8.1 op de schijf hebben. Die sticker ziet er (in het Engels) zo uit:

Insiders mogen eerst

En dan is het 29 juli. Heb je je ingeschreven voor het Insider-programma? Lucky you, want Microsoft start dan met jou bij het uitrollen van Windows 10. Vervolgens wordt in golven het nieuwe besturingssysteem uitgerold naar mensen die zich al hebben aangemeld om de upgrade te krijgen.

Dat betekent dat niet iedereen direct op 29 juli een melding krijgt, maar dat dat nog enige dagen kan duren. "Ondertussen leren we van die uitrol en passen dat waar nodig aan", zegt Microsoft.

Op 29 juli komen overigens de versies Windows 10 Home en Windows 10 Pro vrij. Degenen die gaan voor Windows 10 Enterprise en Windows 10 Education moeten wachten tot 1 augustus. Dan gaat het vooral om volume licensing. De versies voor mobiele telefoons en andere apparaten komen na de zomer.