De download gaat via Windows Update en wordt -naar eigen zeggen van Microsoft- alvast gedaan om iedereen makkelijker te laten overstappen op het moment dat ze dat willen. Service van de zaak, zeg maar.

The Inquirer meldt naar aanleiding van klachten van lezers dat Microsoft stilletjes Windows 10-bestanden laat meeliften op de gangbare downloads via Windows Update. Het gaat om gebruikers die niet hebben aangegeven dat ze Windows 10 willen gaan gebruiken.

Door je datacap heen

Sommige lezers die beschikken over een niet al te brede internetverbinding vroegen zich al af waarom "het internet" al een week lang trager liep dan normaal. Anderen die een abonnement hebben met een datacap vlogen plots door hun limiet heen.

Even speuren op de harde schijf leverde een verborgen map op met de naam $Windows.~BT en die bleek enkele GB's groot. De grootte van de map kan variëren van 3,5 tot 6 GB.

Service van de zaak

In een antwoord aan The Inquirer stelt Microsoft dat het via Windows Update machines die te upgraden zijn naar Windows 10 alvast klaar maakt voor die upgrade in het geval de gebruiker besluit die upgrade te willen uitvoeren. Dat scheelt op dat moment downloadtijd en het besturingssysteem kan zo direct worden geïnstalleerd.

Update 15.32: Je kan op Windows 7 Ultimate, Win 7 Pro en 8.1 Pro de download blokkeren na het installeren van een daartoe benodigde file. Admins kunnen het in de Group Policy aangeven.