"We denken dat Build 18363.418 de laatste build is", schreef senior programmamanager van Windows Insider Brandon LeBlanc vrijdag in een blogpost. Deze laatste build voor Insiders, voordat de versie officieel verschijnt voor alle gebruikers, verscheen op 8 oktober.

De versie is ook bekend als 1909 of 19H2, maar de update is vooral bekend voor wat het niet is: dit is geen onderdelen-update (feature upgrade) zoals Microsoft dat in het verleden deed. In plaats daarvan is 1909 meer een aangepaste versie van 1903 uit het voorjaar, inclusief alle fixes die de softwarefabrikant sinds het debuut in mei toevoegde en enkel een korte lijst aan kleine features. (Hoe kort en klein? Hier vind je de lijst.)

Nieuwe releaseplannen Windows 10

De vergelijking wordt vaak gemaakt met de servicepacks van weleer, toen er maanden of jaren aan fixes in een nieuwere versie werden gebundeld zodat nieuwe Windows-klanten meteen bijgewerkt waren. Ook lijkt het ons dat de schaarse features betekenen dat Microsoft met Windows 10 naar een nieuw tempo overstapt, met één grote update in het voorjaar en een kleine onderhoudsupdate in het najaar, zoals ik hier op zustersite Computerworld beschrijf.

In dat artikel ontcijferen we de soms cryptische en tegenstrijdige meldingen van Microsoft over hoe versie 1909 heel anders is dan andere onderdelen-updates uit het verleden. Een belangrijke verandering is dat versies 1903 en 1909 via hetzelfde updatemechanisme worden bijgewerkt als de maandelijkse beveiligingsupdates.

Maar er zijn nog steeds vragen over 1909, ook al is de release nu nabij. Vier van de vijf vragen die we in dit artikel stelden zijn nog steeds niet beantwoord. De enige die we inmiddels kunnen afstrepen is de derde, namelijk of Microsoft zakelijke klanten nog gaat informeren als de versie klaar is voor uitrol bij bedrijven. Dat heeft het bedrijf twee weken geleden gedaan.

Wanneer verschijnt de update?

Hoewel LeBlanc omschrijft dat de update klaar wordt gemaakt voor release, aangevend dat 1909 binnenkort verschijnt, zit er ook "November" in de naam. Microsoft zet tot nu toe het maandnummer in de naam om aan te geven in welke maand hij verschijnt en er is nog nooit een versie eerder uitgekomen. Dat zou dus betekenen dat we nog enkele weken moeten wachten op de update.

Toen Microsoft de kleinere release van dit najaar aankondigde, sprak het bedrijf over een richtdatum van september. We namen aan dat Microsoft dat ook inderdaad zou halen, vanwege de kleine wijzigingen die de versie bevat. Het is onduidelijk waarom Microsoft besloten heeft de release pas later te doen.

Gebruikers die 1909 alvast willen te testen kunnen dat doen door zich op te geven voor het Insider-programma (Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Insider-programma en door dan op Aan de slag te klikken).