Gebruikers begonnen in eerste instantie te klagen dat de webcam niet meer gebruikt kon worden in Skype. Later bleek echter dat de camera's ook niet meer gebruikt konden worden in andere applicaties.

In veel gevallen blijft het beeld zwart of loopt de onderliggende software van de webcam vast waardoor gebruikers de camera helemaal niet meer kunnen gebruiken. Het opnieuw installeren van drivers werkt ook niet.

Blokkade

Microsoft-bloggers Brad Sams en Paul Thorrott kwamen erachter dat dit te maken heeft met een grote wijziging die Microsoft heeft doorgevoerd met de Anniversary Update. Windows 10 blokkeert streams die zijn gecodeerd met de MJPEG of H.264-codec en laat alleen nog maar YUV2 toe. De gemiddelde moderne webcam (waaronder de populaire Logitech C920) maakt echter gebruik van de twee eerder genoemde codecs waardoor deze niet meer werken.

Microsoft heeft deze codecs uitgeschakeld omdat de Anniversary Update nieuwe scenarios introduceerde waarin applicaties gebruik kunnen maken van de webcam en de bijbehorende codecs. Om te voorkomen dat er prestatieproblemen zouden ontstaan, zijn deze codecs geblokkeerd. Elke keer als een webcam (of ander USB-video-apparaat) probeert de MJPEG of H.264-codec aan te roepen loopt deze vast.

Geen workaround

Mike M, een engineer van het Windows Camera team probeert de gemoederen in de support-thread te sussen en meldt dat er gewerkt wordt aan een fix. Deze zit in de pijplijn voor de komende september release. Het enige dat gebruikers op dit moment kunnen doen is de Anniversary Update niet uitvoeren. Gebruikers die deze update al hebben uitgevoerd kunnen hun camera alleen aan de praat krijgen als zij een rollback uitvoeren. Maar aangezien Microsoft de bedenktijd voor updates en upgrade onlangs heeft verkort is het voor veel gebruikers wellicht al te laat.