Er verschijnen steeds meer klachten op onder andere Twitter van gebruikers die een partitie missen na het installeren van de Windows 10 Anniversary Update. De klachten kwamen in eerste instantie vooral van Linux-gebruikers die Windows en Linux naast elkaar hadden staan op één harde schijf. OMGUbuntu maakte daar gisteravond melding van maar later bleek dat ook gebruikers die alleen Windows hebben (maar hun data op een aparte partitie opslaan) last te hebben van dit probleem.

Het is niet duidelijk hoe groot de groep is. Op verschillende fora lijkt het aantal mensen met het probleem net zo groot te zijn als het aantal mensen die het probleem niet hebben. Het probleem blijkt zich in elk geval niet alleen voor te doen bij Linux-gebruikers of gebruikers die hun data op een andere partitie hebben staan. In de comments op het OMGUbuntu-artikel melden gebruikers die meerdere versies van Windows op hun computer hebben staan ook het een en ander te missen.

Wij raden daarom iedereen aan eerst een back-up te maken alvorens te beginnen aan de update.

Op de volgende pagina: En wat als het te laat is?

Verschillende gebruikers hebben aan Windowsreport gemeld dat in veel gevallen de problemen redelijk makkelijk zijn op te lossen. Het is meestal de kleinste partitie die verdwijnt. In Windows worden de verloren partities vaak gezien als niet toegewezen ruimte.

©Windows Report

Gelukkig kan het probleem redelijk makkelijk worden opgelost. Verschillende gebruikers melden (via Windows Report) dat het gebruik van de gratis MiniTool Partition Wizard of Acronis Virtual Disk Drive de verloren partities terug kan halen. Op Windows Report wordt gemeld dat in elk geval met MiniTool de verloren partitie wordt gevonden en een drive-letter kan worden toegewezen waarna de data weer beschikbaar is. Of dat ook werkt voor verloren Linux-partities is nog niet bekend. Heb jij ook last van dit probleem en werkt de bovenstaande oplossing voor ons? Laat het weten in de comments.

Meer problemen

Het is overigens niet het eerste Windows 10 Anniversary Edition-probleem dat gemeld wordt. Er is een groep gebruikers dat problemen heeft met Hyper-V. De workaround hiervoor zou het uitschakelen van Video-acceleratie zijn in VMWare.

Ook zijn er gebruikers die melden dat de update blijft hangen tijdens de installatie. De herstelfunctie werkt in sommige gevallen ook niet waardoor gebruikers met een waardeloos systeem zitten en alles opnieuw moeten installeren.

Daarnaast zijn er ook gebruikers die de volgende foutcodes krijgen waardoor zij niet kunnen upgraden: 0x80070057, 0xa0000400, 0x80004005 en/of 0x80070005 (toegang geweigerd). Er is nog geen oplossing bekend voor deze problemen.

Ten slotte is er een groep gebruikers die compatibiliteitsproblemen heeft na het upgraden in de vorm van blauwe schermen, compatibiliteitsfoutmeldingen (Windows kan niet bepalen of dit systeem Windows 10 kan draaien) en vastlopers. Voor de meeste van deze problemen is nog geen oplossing voorhanden.

Wellicht kan je wat problemen oplossen door het "Als Windows 10 niet meer te redden is"-artikel te lezen.