Bepaalde apps, inclusief browser Chrome en zoekfunctie Cortana (die nog steeds geen Nederlands spreekt), kunnen vastlopen als je ze gebruikt. Deze Reddit-post verzamelt de klachten van gebruikers, die het probleem ook zien als ze werken in Visual Studio. Microsoft bevestigt de problemen in een ondersteuningsdocument.

Een patch moet uitkomen bij de volgende Patch Tuesday, die deze maand gepland staat voor volgende week (de achtste mei). Mocht Chrome of Cortana de pc laten vastlopen, geeft Microsoft in de tussentijd de volgende adviezen:

  • Probeer een toetsencombinatie om het systeem wakker te laten worden. Druk tegelijkertijd op Windows-toets + Ctrl + Shift + B. Als je een tablet gebruikt, druk dan tegelijk op volume omhoog en omlaag en doe dat drie keer binnen twee seconden. Als Windows reageert, hoor je een korte piep en knippert het scherm of wordt het beeld zwakker terwijl Windows het scherm probeert te verversen.
  • Als je een laptop gebruikt, klap hem dicht en maak hem weer open.

De update met het veelzeggende versienummer 1803 verscheen nog nét in april (afgelopen maandagavond) en naar verluidt werd de April 2018 Update intern uitgesteld vanwege de BSOD's die de nieuwe versie opleverde. Er zijn de afgelopen week meerdere issue opgedoken bij gebruikers, los van de vastlopers met Chrome, Visual Studio en Cortana.

Persoonlijk heb ik geen problemen ervaren met Chrome in de update, maar heb wel het probleem dat het scrolwiel van de muis het regelmatig begeeft in Chrome sinds ik de update heb toegepast. Dat gaf aanvankelijk het idee dat Chrome niet meer reageerde.

Hoewel Windows 10 voor zijn release wordt getest door een grote gebruikersgroep in het Insider-programma, duiken er toch regelmatig bugs op. Niet voor niets wordt bedrijven geadviseerd deze fase even af te wachten en komt een paar maanden later groen licht voor zakelijke uitrol van de nieuwe halfjaarlijkse update.

Update voorkomen

Als je de problemen het liefst wilt vermijden, kun je beter de update nog even weigeren. Op Windows 10 Pro is dat het makkelijkst, thuisgebruikers moeten de trukendoos opentrekken. Daar lees je meer over in dit artikel: Zo blokkeer je de Windows 10 Spring Creators Update, zoals de update aanvankelijk werd genoemd.