Het is onduidelijk hoe Microsoft hier mee om zal gaan. Het probleem is terug te voeren naar een debacle eind vorig jaar. De softwaremaker was na een documentenvernietigende bug genoodzaakt de uitrol van de versie te stoppen. Na een lange stilte werd afgelopen januari versie 1809 alsnog uitgerold naar gebruikers.

1809 loopt achter

zou kunnen

Volgens AdDuplex, een Litouws bedrijf dat metingen verricht via duizenden Windows Store-apps, was Windows 10 versie 1809, oftewel 'October 2018 Update' eind februari op slechts 21 procent van de Windows 10-systemen geïnstalleerd. Dat is minder dan een vierde van de gebruikers die de tweede update uit 2017 draaien, wat 85 procent is. Versie 1709 is dezelfde upgrade een jaar eerder, met dezelfde uitroltijdlijn als 1809.

Windows 10 1809 werd officieel uitgerold op 2 oktober 2018, maar binnen enkele dagen kwamen er meldingen van dataverlies en trok Microsoft de update terug. Het probleem was blijkbaar een nieuwe mappenstructuur die bestaande mappen overschreef met een lege inhoud. Dat deed zich niet zo heel vaak voor, maar naar schatting 1500 boze klanten is genoeg om aan de rem te trekken.

Vertragingen

Het bedrijf begon meteen met het testen en herschrijven van de build, maar repte verder met geen woord over de status, waardoor gebruikers lange tijd in het ongewisse bleven. Zes weken later, op 13 november, kondigde Microsoft aan dat de update weer beschikbaar was. Maar automatisch uitrol startte pas veel later, namelijk op 16 januari 2019.

Die late start van de uitrol heeft geleid tot de traagste adoptie van een Windows 10-versie die AdDuplex ooit heeft gemeten. Maar versie 1903, naar verwachting 'Windows 10 April 2019 Update' genoemd, is bijna klaar voor release, als Microsoft vasthoudt aan zijn uitrolschema. Tenzij het bedrijf de update bewust nog even laat liggen, komt hij binnen enkele weken uit.

Dat is een probleem. Omdat Microsoft van Windows 10 Home-gebruikers vereist dat ze onderdelen-updates meteen installeren, zit het uitrolplan op een behoorlijk strak schema van zes maanden. Omdat 1809 nog maar twee maanden geleden is begonnen met de uitrol, wordt hij erg snel gevolg door 1903. Het is alsof een trein laat vertrekt uit een station, terwijl de volgende al binnenkomt.

Er zijn twee mogelijke oplossingen en ze zijn allebei niet zo mooi.

1. Draai 1809 een heel korte periode

Ervan uitgaand dat Microsoft het hele schema niet van de rails wil laten gaan vanwege de vertraging, wordt 1903 sneller uitgerold. Gebaseerd op adoptiegegevens uit het verleden van AdDuplex, krijgt het grootste deel van de Windows 10-gebruikers die de update hebben ontvangen deze slechts twee maanden met een geplande overstap zo rond deze periode, om vervolgens in mei 1903 te ontvangen.

Twee maanden in plaats van zes zal gebruikers zeker frustreren, omdat ze alwéér moeten upgraden terwijl ze dat net hebben gedaan. Gebruikers brommen al een beetje over het huidige tempo van een half jaar, dus de paar maanden zal zeker enkele wenkbrauwen doen fronsen. Ze krijgen namelijk twee upgrades, twee reboots en twee keer de potentie van showstoppende bugs kort achter elkaar.

2. Sla 1809 over

Microsoft zou kunnen stoppen met de uitrol van 1809 zodra 1903 gereed is. Het bedrijf is immers zelf de baas over het uitrolschema, dus het is mogelijk om pc's die nog op 1803 of 1709 zitten over te laten stappen op 1903. Je zou daarmee de October 2018 Update kunnen overslaan. Dat is al een optie voor bedrijven, maar thuisgebruikers hebben altijd elke onderdelen-update moeten installeren.

Het maar gewoon negeren van 1809 zou de snelste manier zijn voor Microsoft om te herstellen van de vertraging, maar het levert ook ongemakkelijke vragen van thuisgebruikers op. Want als het toch goed mogelijk blijkt om een onderdelen-update over te slaan, waarom mogen gebruikers dan niet zelf beslissen of ze er eentje overslaan?

Data uit deze grafiek via AdDuplex

Dit is geen issue voor bedrijven, omdat ze 30 maanden ondersteuning hebben voor 1809 en updates kunnen uitstellen en overslaan. Pro-gebruikers kunnen updates tot 365 dagen uitstellen. Thuisgebruikers hebben deze luxe niet, maar dat zou kunnen veranderen. Naar verluidt kunnen klanten vanaf Windows 10 Home 1903 updates installeren tot op 35 dagen, net als Pro-gebruikers voorheen.

Zo'n optie zou handig zijn om problematische updates uit te stellen en niet meteen op de eerste rang te zitten als er een nieuwe versie uitrolt.